Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarator

Przepis dnia 2014-08-18
Tarator

Autor:

Przepisów i artykułów: 106 Ocena: 1977

Dodano:

Odsłon: 2748

Tarator to rodzaj chłodnika wywodzącego się z Bułgarii . Ta orzeźwiająca zupa sprawdzi się w upalne dni nie tylko dlatego że nic nie musimy gotować ale również dlatego że jest szybka i prosta w przygotowaniu.

Składniki

  • 1 kg ogórków
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5 pęczka koperku
  • 400 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 400 ml zsiadłego mleka
  • sól, pieprz
  • ocet (opcjonalnie)
  • orzechy włoskie (do dekoracji)
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Tarator

Przygotowanie

  1. Ogórki myjemy, obieramy i usuwamy z nich gniazda nasienne. Następnie kroimy w drobną kostkę. Koperek siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Produkty łączymy z jogurtem i zsiadłym mlekiem, przyprawiamy solą i pieprzem. Możemy zakwasić odrobiną octu.
    Chłodnik wstawiamy do lodówki na kilka godzin żeby mocno się schłodził. Podajemy przybrany koperkiem i posiekanymi orzechami włoskimi.

Twoje notatki do przepisu

Polecane przepisy: Chłodnik

Zobacz więcej

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń