Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tarator (chłodnik z ogórków)"
Deser albo słodkie, ciepłe śniadanie z ciasta filo, twarogu i brzoskwiń. Masł...
Odsłon: 45
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 148
Deser albo słodkie, ciepłe śniadanie z ciasta filo, twarogu i brzoskwiń. Masł...
Odsłon: 45
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 148
Składniki
Ogórki umyj, obierz, usuń pestki i pokrój w bardzo drobną kostkę. Umyty koperek drobno posiekaj.
Jogurt delikatnie roztrzep widelcem lub trzepaczką i dodaj przegotowaną, ale zimną wodę. Następnie dodaj ogórki, koperek, olej oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz białym pieprzem. Schłodź w lodówce przez kilka godzin. Przelej na talerze, każdą porcję posyp orzechami.
Do chłodnika możesz podać bułgarską wersję pity. Z 50 dag mąki, 1 i 1 łyżeczki soli, 1 łyżki suszonych drożdży, 5 łyżek ciepłej wody, 1 łyżki cukru, 70 ml oleju, 120 ml ciepłego mleka, 15 dag jogurtu naturalnego wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj i odstaw na 90 min. Ciasto podziel na 3 części, każdą rozwałkuj na okrągły placek. Pierwszy i drugi posmaruj oliwą, rozkrusz po 15 dag sera feta. Ułóż jeden na drugim i przykryj trzecim. Tak powstały torcik pokrój na 14- 15 trójkątów. Każdy trójkąt zwiń, zaczynając od szerszej strony. Ułóż obok siebie (rozcięciem do góry) w tortownicy. Odstaw na 60 min w ciepłe miejsce. Piecz ok. 40 min w temp. 180° C.
(bez czasu oczekiwania): 15 minut Porcja: 220 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie