Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 422
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 50
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1374
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1854
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 422
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 50
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1374
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1854
Składniki
Mąkę z jajkiem i zimnym masłem zagniatamy szybko na ciasto. Formujemy kulę. Owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na 20 minut.
Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni na rumiane skwarki. Zdejmujemy boczek na talerzyk i na pozostałym tłuszczu podsmażamy posiekany por. Dorzucamy boczek i dusimy chwilkę.
Ciasto rozkładamy na blaszce do tarty. Podnosimy brzegi i całość gęsto nakłuwamy widelcem.
Pieczemy 15 minut w temperaturze 200 stopni. Wyciągamy blaszkę.
Wykładamy na cieście farsz porowo-boczkowy. Zalewamy farsz śmietaną rozbełtaną z jajkiem i doprawioną przeciśniętym czosnkiem.
Na wierzchu układamy plastry pomidora i posypujemy pokruszonym lazurem. Sera ile kto lubi.
Zapiekamy całość 30 minut w 200 stopniach. Smacznego i zapraszam na blog po inne przepisy. Już niedługo także dla osób posiadających termomix.