Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta porowa

Tarta porowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 118 Ocena: 3851

Dodano:

Odsłon: 10504

Pyszna wytrawna tarta krok po kroku

Składniki

  • mąka pszenna - 300g / ciasto
  • masło - 200g (zimne) / ciasto
  • jajko - 1 sztuka / ciasto
  • por - biała część
  • boczek wędzony - 30 dag
  • śmietana 30% - 200ml
  • jajko - 1 sztuka
  • gałak muszkatałowa
  • czosnek polski - 2 ząbki
  • pomidor
  • ser pleśniowy lazur
  • pieprz
  • sól
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę z jajkiem i zimnym masłem zagniatamy szybko na ciasto. Formujemy kulę. Owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na 20 minut.

  2. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni na rumiane skwarki. Zdejmujemy boczek na talerzyk i na pozostałym tłuszczu podsmażamy posiekany por. Dorzucamy boczek i dusimy chwilkę.

  3. Ciasto rozkładamy na blaszce do tarty. Podnosimy brzegi i całość gęsto nakłuwamy widelcem.

  4. Pieczemy 15 minut w temperaturze 200 stopni. Wyciągamy blaszkę.

  5. Wykładamy na cieście farsz porowo-boczkowy. Zalewamy farsz śmietaną rozbełtaną z jajkiem i doprawioną przeciśniętym czosnkiem.

  6. Na wierzchu układamy plastry pomidora i posypujemy pokruszonym lazurem. Sera ile kto lubi.

  7. Zapiekamy całość 30 minut w 200 stopniach.


    Smacznego i zapraszam na blog po inne przepisy. Już niedługo także dla osób posiadających termomix.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń