Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 125 Ocena: 4370
Dodano: 18.08.2016
Odsłon: 10819
3-4 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Mąkę z jajkiem i zimnym masłem zagniatamy szybko na ciasto. Formujemy kulę. Owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na 20 minut.
Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni na rumiane skwarki. Zdejmujemy boczek na talerzyk i na pozostałym tłuszczu podsmażamy posiekany por. Dorzucamy boczek i dusimy chwilkę.
Ciasto rozkładamy na blaszce do tarty. Podnosimy brzegi i całość gęsto nakłuwamy widelcem.
Pieczemy 15 minut w temperaturze 200 stopni. Wyciągamy blaszkę.
Wykładamy na cieście farsz porowo-boczkowy. Zalewamy farsz śmietaną rozbełtaną z jajkiem i doprawioną przeciśniętym czosnkiem.
Na wierzchu układamy plastry pomidora i posypujemy pokruszonym lazurem. Sera ile kto lubi.
Zapiekamy całość 30 minut w 200 stopniach.
Smacznego i zapraszam na blog po inne przepisy. Już niedługo także dla osób posiadających termomix.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

GREGORHSPEED 18 sierpnia 2016Zgłoś do usunięcia
Uwielbiam takie tarty <31 Kto głosował? | Odpowiedz