Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 785
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8759
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1292
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10375
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4702
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 785
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8759
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1292
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10375
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4702
Składniki
Mąkę z jajkiem i zimnym masłem zagniatamy szybko na ciasto. Formujemy kulę. Owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na 20 minut.
Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni na rumiane skwarki. Zdejmujemy boczek na talerzyk i na pozostałym tłuszczu podsmażamy posiekany por. Dorzucamy boczek i dusimy chwilkę.
Ciasto rozkładamy na blaszce do tarty. Podnosimy brzegi i całość gęsto nakłuwamy widelcem.
Pieczemy 15 minut w temperaturze 200 stopni. Wyciągamy blaszkę.
Wykładamy na cieście farsz porowo-boczkowy. Zalewamy farsz śmietaną rozbełtaną z jajkiem i doprawioną przeciśniętym czosnkiem.
Na wierzchu układamy plastry pomidora i posypujemy pokruszonym lazurem. Sera ile kto lubi.
Zapiekamy całość 30 minut w 200 stopniach. Smacznego i zapraszam na blog po inne przepisy. Już niedługo także dla osób posiadających termomix.