Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli potrzebujesz pożywnej przekąski na przyjęcie z przyjaciółmi czy lunch do pracy, a chcesz wykorzystać proste składniki, polecamy tę tartę z serowego ciasta z dynią i bekonem. Danie smakuje świetnie na ciepło i zimno. Może być podane samodzielnie, z dowolnym dipem lub lekką sałatką ze świeżych warzyw.
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 1412
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 331
Najlepsza surówka z buraków, jabłka i cebuli, na niedzielę np. do kotletów sc...
Odsłon: 1542
Zrazy mielone w sosie cebulowym, nadziewane papryką, porem i selerem naciowym...
Odsłon: 81
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 1412
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 331
Najlepsza surówka z buraków, jabłka i cebuli, na niedzielę np. do kotletów sc...
Odsłon: 1542
Zrazy mielone w sosie cebulowym, nadziewane papryką, porem i selerem naciowym...
Odsłon: 81
Składniki
Przesianą mąkę i zimne masło przesiekaj ostrym nożem lub siekaczem, aż powstaną grudki. Następnie dodaj drobno starty ser i ponownie przesiekaj. Dodaj 2 łyżki lodowatej wody i zacznij zagniatać ciasto. W razie potrzeby dodaj więcej wody. Gotowe ciasto uformuj w kulę, owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto, rozwałkuj na kształt koła na podsypanej mąką stolnicy, włóż do okrągłej foremki (ok. 22-23 cm) natłuszczonej masłem i ponakłuwaj widelcem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C na ok. 20-25 minut. Po upieczeniu zostaw do wystygnięcia.
Dynię pokrój na kawałki, ułóż na blasze do pieczenia skórką do dołu i skrop 1 łyżką oliwy wymieszaną z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wstaw do pieca nagrzanego do 200°C na ok. 15-20 minut. Po tym czasie wyjmij dynię, za pomocą łyżki wyjmij 100 g upieczonego miąższu i przełóż do miski. Na patelni rozpuść łyżkę masła lub oliwy, podsmaż obraną i drobno posiekaną cebulkę z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, po czym dorzuć pokrojony w kostkę boczek. Przesmażaj do uzyskania ładnego zapachu. Następnie dodaj szpinak i smaż jeszcze około 2 minuty. Przełóż zawartość patelni do miski z dynią, dodaj starty na tarce ser lub pokruszoną fetę, starty parmezan. Dolej śmietanę i wbij jajka, po czym wszystko dokładnie wymieszaj.
Przelej farsz na podpieczony spód i wstaw tartę do pieca nagrzanego do 180°C na 35-45 minut, aż masa jajeczna się zetnie. Upieczone danie wyjmij z pieca i odstaw na 10 minut przed pokrojeniem. Lekko ostudzona tarta będzie się łatwiej kroiła i nie rozpadnie się na talerzu.