Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwa w wykonaniu, bezmięsna, smaczna na ciepło i na zimno tarta. Można zaserwować jako danie główne lub przekąskę, można zabrać do pracy lub na wycieczkę.
tortownica lub forma do tarty fi24/25, papier do pieczenia, praska do czonku, tarka o drobnych oczkach....
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 24799
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5956
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 176
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 24799
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5956
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 176
Składniki
• szpinak wyjmujemy z opakowania i zostawiamy do rozmrożenia i odsączenia płynu (u mnie na noc) • z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto, formujemy placek zawijamy w folię spożywczą i odkładamy, na co najmniej godzinę do lodówki (u mnie 24 godziny) • dno tortownicy lub formy do tarty fi 25cm wykładamy papierem do pieczenia i wraz z boczkami smarujemy niewielką ilością masła • ciasto rozwałkowujemy na placek o średnicy ok dwóch, trzech centymetrów większej niż średnica formy. Plackiem wylepiamy dno i boki na wysokość 2 do 3cm formy. ciasto nakłuwamy lub wysypujemy na nie suchy groch lub fasolę, pieczemy w 190C około 15 minut, zostawiamy do przestudzenia. • cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na maśle na złoty kolor. Jak cebula się posmaży dodajemy szpinak i smażymy do momentu odparowania soków, zostawiamy do przestudzenia. • żółtko oddzielamy od białka (białko dodajemy do tego, które zostało z ciasta) • do miseczki wlewamy śmietanę dodajemy żółtko, mieszamy do uzyskania jednolitego płynu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną natkę, starty na drobne wiórki ser oraz przyprawy i dokładnie mieszamy. • masę śmietanową dodajemy do szpinaku i dokładnie mieszamy. • z białek ubijamy sztywną pianę, którą delikatnie mieszamy z masą szpinakową • na przestudzony spód przekładamy masę szpinakową na wierzchu układamy pokrojoną na grube plasterki (ko. 1 cm.) roladkę z sera koziego. • tartę pieczemy w 180C przez 25 do 30 minut.