Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwa w wykonaniu, bezmięsna, smaczna na ciepło i na zimno tarta. Można zaserwować jako danie główne lub przekąskę, można zabrać do pracy lub na wycieczkę.
tortownica lub forma do tarty fi24/25, papier do pieczenia, praska do czonku, tarka o drobnych oczkach....
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5277
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 836
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11705
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5054
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1301
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5277
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 836
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11705
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5054
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1301
Składniki
• szpinak wyjmujemy z opakowania i zostawiamy do rozmrożenia i odsączenia płynu (u mnie na noc) • z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto, formujemy placek zawijamy w folię spożywczą i odkładamy, na co najmniej godzinę do lodówki (u mnie 24 godziny) • dno tortownicy lub formy do tarty fi 25cm wykładamy papierem do pieczenia i wraz z boczkami smarujemy niewielką ilością masła • ciasto rozwałkowujemy na placek o średnicy ok dwóch, trzech centymetrów większej niż średnica formy. Plackiem wylepiamy dno i boki na wysokość 2 do 3cm formy. ciasto nakłuwamy lub wysypujemy na nie suchy groch lub fasolę, pieczemy w 190C około 15 minut, zostawiamy do przestudzenia. • cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na maśle na złoty kolor. Jak cebula się posmaży dodajemy szpinak i smażymy do momentu odparowania soków, zostawiamy do przestudzenia. • żółtko oddzielamy od białka (białko dodajemy do tego, które zostało z ciasta) • do miseczki wlewamy śmietanę dodajemy żółtko, mieszamy do uzyskania jednolitego płynu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną natkę, starty na drobne wiórki ser oraz przyprawy i dokładnie mieszamy. • masę śmietanową dodajemy do szpinaku i dokładnie mieszamy. • z białek ubijamy sztywną pianę, którą delikatnie mieszamy z masą szpinakową • na przestudzony spód przekładamy masę szpinakową na wierzchu układamy pokrojoną na grube plasterki (ko. 1 cm.) roladkę z sera koziego. • tartę pieczemy w 180C przez 25 do 30 minut.