Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na przyjemny walentynkowy posiłek proponuję fajną tartę z dodatkiem sosu serowo-śmietanowego oraz pora. Myślę, że teraz zaskoczę niejedną osobę, ale to niepozorne warzywo jest uznawane za afrodyzjak. Dzięki dużej zawartości witamin działa pobudzająco i stymulująco. Dlatego dla chcących świętować dzień zakochanych polecam przygotować taką tartę. :)
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 24518
Przepis dnia
Na Wigilijnym stole króluje oczywiście karp. Warto jednak przygotować również...
Odsłon: 26886
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 24518
Przepis dnia
Na Wigilijnym stole króluje oczywiście karp. Warto jednak przygotować również...
Odsłon: 26886
Składniki
Zacznijmy od przygotowania ciasta kruchego. Wszystkie składniki ciasta połączyć ze sobą i wyrobić gładkie ciasto ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego. Uformować kulkę, owinąć folią i schować do lodówki na 2 godziny.
W tym czasie formę na tartę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Pory umyć, odciąć liście i korzenie. Pory pokroić na 2 cm kawałki. W garnku zagotować wodę z odrobiną soli. Blanszować pory przez 2 minuty. Odcedzić.
Ciasto rozwałkować cienko i wyłożyć nim delikatnie formę na tartę.
Ciasto docisnąć do formy. Nadmiar odkroić. Podziurkować widelcem, żeby ciasto się nie uwypukliło podczas pieczenia. Spód piec w 200 stopniach C przez 15 minut.
W tym czasie przygotować farsz. Śmietanę rozbełtać wraz z jajkiem oraz solą i pieprzem. Dodać starty ser, wymieszać.
Na upieczony spód wylać sos i poukładać pora w kształt serca. :) Piec przez kolejne 15 minut w tej samej temperaturze na góra-dół.
Smacznego! :) <3