Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na przyjemny walentynkowy posiłek proponuję fajną tartę z dodatkiem sosu serowo-śmietanowego oraz pora. Myślę, że teraz zaskoczę niejedną osobę, ale to niepozorne warzywo jest uznawane za afrodyzjak. Dzięki dużej zawartości witamin działa pobudzająco i stymulująco. Dlatego dla chcących świętować dzień zakochanych polecam przygotować taką tartę. :)
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35686
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1202
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1756
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6002
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35686
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1202
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1756
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6002
        
        Składniki
Zacznijmy od przygotowania ciasta kruchego. Wszystkie składniki ciasta połączyć ze sobą i wyrobić gładkie ciasto ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego. Uformować kulkę, owinąć folią i schować do lodówki na 2 godziny.
W tym czasie formę na tartę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Pory umyć, odciąć liście i korzenie. Pory pokroić na 2 cm kawałki. W garnku zagotować wodę z odrobiną soli. Blanszować pory przez 2 minuty. Odcedzić.
Ciasto rozwałkować cienko i wyłożyć nim delikatnie formę na tartę.
Ciasto docisnąć do formy. Nadmiar odkroić. Podziurkować widelcem, żeby ciasto się nie uwypukliło podczas pieczenia. Spód piec w 200 stopniach C przez 15 minut.
W tym czasie przygotować farsz. Śmietanę rozbełtać wraz z jajkiem oraz solą i pieprzem. Dodać starty ser, wymieszać.
Na upieczony spód wylać sos i poukładać pora w kształt serca. :) Piec przez kolejne 15 minut w tej samej temperaturze na góra-dół.
Smacznego! :) <3