Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszna tarta warzywna z sosem serowo - czosnkowym idealnie nadaje się do podania na kolację na zbliżające się walentynki. Z jej przygotowaniem jest trochę zabawy, ale za to efekt jest powalający. Tym prostym, ale za to z jakim efektywnym wyglądem daniem na pewno mile zaskoczycie swoją drugą połówkę :)
Chleb jest jednym z podstawowych składników diety. Warto więc sięgać po ten n...
Odsłon: 17856
pyszne placuszki na szybki obiad, mięciutkie i kwaskowe od jabłek
Odsłon: 280
Szkoda, że krokiety na kolację nie pojawiają się zbyt często w tej porze dnia...
Odsłon: 969
Chleb jest jednym z podstawowych składników diety. Warto więc sięgać po ten n...
Odsłon: 17856
pyszne placuszki na szybki obiad, mięciutkie i kwaskowe od jabłek
Odsłon: 280
Szkoda, że krokiety na kolację nie pojawiają się zbyt często w tej porze dnia...
Odsłon: 969
Składniki
kruche ciasto: 200 g mąki pszennej tortowej 160 g zimnego masła 1/2 łyżeczki soli duża szczypta cukru 4 łyżki zimnej wody farsz: 3 marchewki 1 bakłażan 200 g śmietanki 30% 1 jajko 3 ząbki czosnku 1 kostka sera typu feta 1/2 łyżeczki curry gałka muszkatołowa, pieprz mieszanka ulubionych ziół
Ciasto kruche przygotowujemy ok 5 godz. wcześniej przed pieczeniem. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, posiekane w kostkę bardzo zimne masło, wodę i cukier, a następnie dokładnie, ale w miarę szybko zarabiamy ciasto.
Wałkiem posmarowanym olejem wałkujemy ciasto i wykładamy nim formę do tarty, a następnie chowamy do lodówki na ok 4 godziny.
Bakłażana przed pokrojeniem musimy pomoczyć w gorącej wodzie ok 15 minut (inaczej po upieczeniu skórka będzie bardzo twarda!). Gdy już zmięknie, przekrawamy go na 4 części, wydrążamy środki i kroimy na bardzo cienkie plasterki. Marchew obieramy ze skórki i za pomocą obieraka również tniemy na plasterki.
Do rondelka kruszymy ser feta i na bardzo małym gazie go roztapiamy. Należy uważać, aby go nie przypalić. Gdy jego konsystencja będzie jednolita i gładka, ściągamy go z ognia, dolewamy śmietankę, wbijamy jajko i doprawiamy do smaku curry, pieprzem, gałką muszkatołową i czosnkiem.
Ciasto na tartę przykrywamy folią aluminiową, obciążamy np. grochem i pieczemy w 200*C 12 minut, a następnie już bez folii (ciasto musimy nakłuć widelcem) 15 minut. Podpieczony spód do tarty smarujemy sosem i fantazyjnie układamy na nim bakłażana i marchewkę. Całość posypujemy ulubionymi ziołami.