Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta z bakłażanem i marchewką

Tarta z bakłażanem i marchewką

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 4104

Dodano:

Odsłon: 3392

Przepyszna tarta warzywna z sosem serowo - czosnkowym idealnie nadaje się do podania na kolację na zbliżające się walentynki. Z jej przygotowaniem jest trochę zabawy, ale za to efekt jest powalający. Tym prostym, ale za to z jakim efektywnym wyglądem daniem na pewno mile zaskoczycie swoją drugą połówkę :)

Składniki

  • Składniki podane w 1 etapie
3-4 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Tarta z bakłażanem i marchewką

Przygotowanie

  1. kruche ciasto:

    200 g mąki pszennej tortowej
    160 g zimnego masła
    1/2 łyżeczki soli
    duża szczypta cukru
    4 łyżki zimnej wody

    farsz:

    3 marchewki
    1 bakłażan
    200 g śmietanki 30%
    1 jajko
    3 ząbki czosnku
    1 kostka sera typu feta
    1/2 łyżeczki curry
    gałka muszkatołowa, pieprz
    mieszanka ulubionych ziół

  2. Ciasto kruche przygotowujemy ok 5 godz. wcześniej przed pieczeniem. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, posiekane w kostkę bardzo zimne masło, wodę i cukier, a następnie dokładnie, ale w miarę szybko zarabiamy ciasto.

  3. Wałkiem posmarowanym olejem wałkujemy ciasto i wykładamy nim formę do tarty, a następnie chowamy do lodówki na ok 4 godziny.

  4. Bakłażana przed pokrojeniem musimy pomoczyć w gorącej wodzie ok 15 minut (inaczej po upieczeniu skórka będzie bardzo twarda!). Gdy już zmięknie, przekrawamy go na 4 części, wydrążamy środki i kroimy na bardzo cienkie plasterki. Marchew obieramy ze skórki i za pomocą obieraka również tniemy na plasterki.

  5. Do rondelka kruszymy ser feta i na bardzo małym gazie go roztapiamy. Należy uważać, aby go nie przypalić. Gdy jego konsystencja będzie jednolita i gładka, ściągamy go z ognia, dolewamy śmietankę, wbijamy jajko i doprawiamy do smaku curry, pieprzem, gałką muszkatołową i czosnkiem.

  6. Ciasto na tartę przykrywamy folią aluminiową, obciążamy np. grochem i pieczemy w 200*C 12 minut, a następnie już bez folii (ciasto musimy nakłuć widelcem) 15 minut. Podpieczony spód do tarty smarujemy sosem i fantazyjnie układamy na nim bakłażana i marchewkę. Całość posypujemy ulubionymi ziołami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń