Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta z brokułami to świetny pomysł na kolację lub obiad dla gości. Podaj ją z lekkim sosem na bazie jogurtu naturalnego. Przed podaniem udekoruj świeżą rukolą.
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1609
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232023
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5094
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1609
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232023
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5094
Składniki
Umieść wszystkie składniki na ciasto w misie miksera planetarnego i połącz z użyciem haka. Możesz też zagnieść ciasto ręcznie. Z gotowego uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i włóż na pół godziny do lodówki. Następnie rozwałkuj na dość cienki placek i wyłóż nim dużą formę na tartę. Możesz też posłużyć się średniej wielkości tortownicą (około 22 cm średnicy).
Rozdrobnij różyczki brokułu. Ugotuj je w wodzie z ½ kostki bulionu warzywnego (gotuj przez kilka minut). Pokrój dość drobno suszone pomidory. Posiekaj filety z sardeli. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
Rozdrobnij oba sery i roztop w rondelku z dodatkiem śmietany. Dodaj do uzyskanej masy czosnek, dopraw ziołami prowansalskimi i pieprzem. Zdejmij rondelek z palnika i połącz masę śmietanowo-serową z rozkłóconymi jajkami oraz anchois. Dosól do smaku.
Rozsyp różyczki brokułu na dnie formy wyłożonej ciastem. Posyp równomiernie pokrojonymi pomidorami. Zalej masą śmietanowo-serową. Wstaw tartę na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 40 minut.