Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta z brokułami i szpinakiem

Tarta z brokułami i szpinakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 134 Ocena: 986

Dodano:

Odsłon: 210

Przepis na pyszną tartę z brokułami i szpinakiem z dodatkiem sera pleśniowego i mozarelli. Przepis na formę o średnicy 26 cm.

Składniki

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 100 g masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18 %
  • Farsz:
  • 300 g świeżego szpinaku lub 1 opakowanie mrożonego
  • 3 ząbki czosnku
  • 120 g sera pleśniowego blue
  • kilka małych kuleczek mozarelli
  • 1 jajko
  • 1 łyżka gęstej śmietany 18 %
  • sól i pieprz do smaku
  • masło klarowane lub olej do smażenia
  • Dodatkowo:
  • groch lub fasola do obciążenia ciasta
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Tarta z brokułami i szpinakiem

Przygotowanie

  1. Przygotowanie ciasta:

    Mąkę przesiać do miski, dodać zimne masło i posiekać nożem. Następnie dodać cukier, sól, żółtko, śmietanę i zagnieść ciasto. Włożyć do woreczka foliowego i włożyć na 30 minut do lodówki.

    Formę do tarty wysmarować masłem. Po upływie czasu ciasto rozwałkować, przełożyć do formy, dokładnie ułożyć, zawinąć brzegi i podziurkować widelcem. Na ciasto położyć papier do pieczenia wycięty w kształcie koła i wysypać fasolę lub groch do obciążenia. Przełożyć do piekarnika i piec 25 minut w temperaturze 180 stopni.

  2. W międzyczasie przygotować farsz:

    Brokuł podzielić na różyczki i ugotować kilka minut w wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości soli i odrobiny cukru. Następnie odsączyć na sitku.

    Szpinak umyć i usmażyć na patelni. Do szpinaku dodać połowę sera pleśniowego pokrojonego w kostkę, śmietanę, wyciśnięty przez praskę czosnek i na koniec doprawić solą i pieprzem. Odstawić do wystudzenia. Następnie dodać żółtko.

    Brokuły przełożyć na patelnię ze szpinakiem i wymieszać.
    Ubić pianę z białka i delikatnie wymieszać z farszem. Przełożyć do upieczonego ciasta. Na górę poukładać drugą połowę kosteczek sera pleśniowego oraz połówki kulek mozarelli. Całość włożyć do piekarnika na 180 stopni na 20 minut.


    Po wyjęciu z piekarnika odstawić na chwilę i można podawać.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń