Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszną tartę z brokułami i szpinakiem z dodatkiem sera pleśniowego i mozarelli. Przepis na formę o średnicy 26 cm.
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 111
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 57
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 126
Faworki, nazywane także chrustem, to słodki przysmak, którego nie może zabrak...
Odsłon: 3678
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 111
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 57
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 126
Faworki, nazywane także chrustem, to słodki przysmak, którego nie może zabrak...
Odsłon: 3678
Składniki
Przygotowanie ciasta: Mąkę przesiać do miski, dodać zimne masło i posiekać nożem. Następnie dodać cukier, sól, żółtko, śmietanę i zagnieść ciasto. Włożyć do woreczka foliowego i włożyć na 30 minut do lodówki. Formę do tarty wysmarować masłem. Po upływie czasu ciasto rozwałkować, przełożyć do formy, dokładnie ułożyć, zawinąć brzegi i podziurkować widelcem. Na ciasto położyć papier do pieczenia wycięty w kształcie koła i wysypać fasolę lub groch do obciążenia. Przełożyć do piekarnika i piec 25 minut w temperaturze 180 stopni.
W międzyczasie przygotować farsz: Brokuł podzielić na różyczki i ugotować kilka minut w wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości soli i odrobiny cukru. Następnie odsączyć na sitku. Szpinak umyć i usmażyć na patelni. Do szpinaku dodać połowę sera pleśniowego pokrojonego w kostkę, śmietanę, wyciśnięty przez praskę czosnek i na koniec doprawić solą i pieprzem. Odstawić do wystudzenia. Następnie dodać żółtko. Brokuły przełożyć na patelnię ze szpinakiem i wymieszać. Ubić pianę z białka i delikatnie wymieszać z farszem. Przełożyć do upieczonego ciasta. Na górę poukładać drugą połowę kosteczek sera pleśniowego oraz połówki kulek mozarelli. Całość włożyć do piekarnika na 180 stopni na 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na chwilę i można podawać. Smacznego!!!