Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tartę z buraczkami wykonuje się niezwykle szybko, a znika ze stołu jeszcze szybciej. Proste składniki, które przekładają się na maksimum smaku – aromatyczne buraczki, słona feta i chrupiące ciasto francuskie, to gwarancja atrakcyjności tego oryginalnego dania. Możesz przygotować tartę, gdy masz ochotę na szybką i ciekawą przekąskę lub spodziewasz się gości i potrzebujesz zaserwować im ciekawą przystawkę przed daniem głównym.
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 44
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 2080
Przepis dnia
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 3649
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 33
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1380
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 44
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 2080
Przepis dnia
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 3649
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 33
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1380
Składniki
Obierz buraczki i cebulę. Cebulę pokrój w piórka a buraki w cienkie plasterki. Na łyżce oliwy podsmaż warzywa, dodaj cukier, sól, pieprz i ocet balsamiczny. Pozwól, aby warzywa się skarmelizowały.
Przygotuj formę do pieczenia (ok.35x25 cm) i nasmaruj ja masłem/oliwą. Wyłóż arkusz ciasta francuskiego i załóż brzegi, by powstała ładna ramka. Możesz także wykonać wzory widelcem dookoła ciasta. Posmaruj ciasto roztrzepanym żółtkiem i wyłóż buraczki z cebulą na całej jego powierzchni. Piecz tartę przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C, aż ciasto się zarumieni, a brzegi zezłocą.
Po upieczeniu wyjmij tartę, posyp pokruszoną fetą, orzeszkami piniowymi oraz świeżym tymiankiem. Ciasto możesz podawać na ciepło, bezpośrednio po upieczeniu lub na zimno jako lekką przystawkę.