Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta orkiszowa z bundzem, cukinią i szpinakiem. Bundz to góralski ser z mleka owczego, smakiem i konsystencją przypominający nieco mozzarellę. Jest delikatny i świetnie sprawdza się w towarzystwie mocniejszych smaków.
Forma do tarty
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 743
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22779
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15169
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4872
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45553
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 743
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22779
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15169
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4872
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45553
Składniki
Tarta: Zimne masło kroimy w kostkę. Zagniatamy z mąką, jajkiem, jogurtem i solą. Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Teraz zajmujemy się farszem: Na oleju smażymy czosnek. Gdy zacznie się rumienić dodajemy szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy kilka minut. Studzimy. Cukinię kroimy w cienkie plasterki. Jeśli na tartę dacie surową cukinię, po pieczeniu pozostanie półsurowa. Jeśli wolicie miększą, warto przed pieczeniem ją zblanszować. Wracamy do tarty: Ciasto wałkujemy na grubość około 5mm (podsypując mąką). Za pomocą wałka przenosimy ciasto na blachę. Dziurkujemy widelcem. Podpiekamy w 200 stopniach przez 10 minut.
Na podpieczoną tartę wykładamy szpinak, pokruszony ser bundz i mocno doprawiamy pieprzem, papryką i chilli.
Na górze układamy plasterki cukinii. Posypujemy pieprzem i solą. Pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut.
Tartę posypujemy serem grana padano i dopiekamy ostatnie 15 minut. Tartę można podawać na ciepło i zimno - w obu wersjach smakuje rewelacyjnie. *Tartę można zrobić z innych rodzajów mąk - przepis sprawdziłam na mące gryczanej, żytniej, pszennej i zawsze się udaje!