Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta orkiszowa z bundzem, cukinią i szpinakiem. Bundz to góralski ser z mleka owczego, smakiem i konsystencją przypominający nieco mozzarellę. Jest delikatny i świetnie sprawdza się w towarzystwie mocniejszych smaków.
Forma do tarty
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6094
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9086
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8557
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5893
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6094
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9086
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8557
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5893
Składniki
Tarta: Zimne masło kroimy w kostkę. Zagniatamy z mąką, jajkiem, jogurtem i solą. Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Teraz zajmujemy się farszem: Na oleju smażymy czosnek. Gdy zacznie się rumienić dodajemy szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy kilka minut. Studzimy. Cukinię kroimy w cienkie plasterki. Jeśli na tartę dacie surową cukinię, po pieczeniu pozostanie półsurowa. Jeśli wolicie miększą, warto przed pieczeniem ją zblanszować. Wracamy do tarty: Ciasto wałkujemy na grubość około 5mm (podsypując mąką). Za pomocą wałka przenosimy ciasto na blachę. Dziurkujemy widelcem. Podpiekamy w 200 stopniach przez 10 minut.
Na podpieczoną tartę wykładamy szpinak, pokruszony ser bundz i mocno doprawiamy pieprzem, papryką i chilli.
Na górze układamy plasterki cukinii. Posypujemy pieprzem i solą. Pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut.
Tartę posypujemy serem grana padano i dopiekamy ostatnie 15 minut. Tartę można podawać na ciepło i zimno - w obu wersjach smakuje rewelacyjnie. *Tartę można zrobić z innych rodzajów mąk - przepis sprawdziłam na mące gryczanej, żytniej, pszennej i zawsze się udaje!