Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczna jesienna tarta - z dynią, karmelizowaną cebulą i serem pleśniowym. Oryginalne ale bardzo udane połączenie smaków
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 227
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 91
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 26
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 25
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 227
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 91
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 26
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 25
Składniki
Ciasto: Przesiewamy obie mąki i dodajemy masło pocięte w kawałki. Mieszamy palcami aż powstanie coś w rodzaju kruszonki. Dodajemy jajko, śmietanę, i sól. Wyrabiamy ciasto. Zostawiamy w lodówce godzinę do schłodzenia.
Nadzienie: Kroimy dynię w kawałki i wkładamy do żaroodpornego naczynia. Mieszamy z oliwą solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy aż dynia stanie się miękka ( zależy to od dyni – ok 15-25 minut – ma być miękka ale nie może się rozpadać). Studzimy upieczoną dynię.
W czasie pieczenia dyni przygotowujemy cebulkę – najpierw kroimy na średniej wielkości kawałki, rozgrzewamy na patelni masło i dodajemy cebulę. Smażymy na wolnym ogniu ok 15 minut, dodajemy cukier i mieszając smażymy kolejne 10 minut aż stanie się miękka i zbrązowieje. Studzimy. W misce mieszamy wystudzoną dynię i cebulę, dodajemy pokrojony w kawałeczki ser pleśniowy. Rozwałkowujemy ciasto w formie koła, większego o ok 6 cm niż forma na tarty– przenosimy do wysmarowanej masłem formy na tarty. Układamy nadzienie , zagarniamy wystające części ciasta wewnątrz i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 40 minut aż ciasto ładnie się upiecze. Ciasto też można uprzednio podpiec ale wtedy już nie będzie można zwinąć brzegów ciasta.