Pyszna tarta lekka i smaczna zarówno na ciepło jak i zimno
Tarta z gruszką i serem pleśniowym
Składniki
- 1 1/4 szklanki mąki
- 3 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
- 125 g masła
- Nadzienie
- 150 g sera pleśniowego gorgonzola
- 120 g serka ricotta
- 3 duże jajka
- 250 ml gęstej śmietany 18%
- łyżka świeżego posiekanego estragonu ( opcjonalnie)
- sól i pieprz
- 2 duże dojrzałe gruszki obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych
- rukola do dekoracji
Składniki
- 1 1/4 szklanki mąki
- 3 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
- 125 g masła
- Nadzienie
- 150 g sera pleśniowego gorgonzola
- 120 g serka ricotta
- 3 duże jajka
- 250 ml gęstej śmietany 18%
- łyżka świeżego posiekanego estragonu ( opcjonalnie)
- sól i pieprz
- 2 duże dojrzałe gruszki obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych
- rukola do dekoracji

Etapy przygotowania
Przygotuj ciasto. Połącz mąkę z wodą solą i masłem ( masło posiekaj w kostkę przed połączeniem). Uformuj kulę i włóż ciasto na ok. 30 minut do lodówki. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190ᵒC. Ciasto wykładamy na formę do tarty o średnicy ok. 28 cm i wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 15-20 minut z obciążeniem ( wysypujemy groch, ryż lub metalowe obciążenie do ciast). W tym czasie przygotuj nadzienie. W dużej misce wymieszaj ser pleśniowy pokrojony w drobną kosteczkę, ricottę oraz jajka. Dodaj estragon i dopraw solą i pieprzem Jedną gruszkę pokrój na drobną kosteczkę i dodaj do masy. Na podpieczony spód tarty wylej gotową masę i ułóż na niej 2 gruszkę pokrojoną w plastry. Piecz w piekarniku ok. 25-30 minut aż ciasto nabierze złotego koloru. Tartę dekorujemy świeżą rukolą. Podawaj na ciepło od razu lub na zimno. Smacznego

Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 179

Inspirację na ten przepyszny filet z kaczki, zaczerpnąłem ze strony House of...
Odsłon: 82

Przepis dnia
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 820
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 3710
Ostatnio komentowane przepisy

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 179

Inspirację na ten przepyszny filet z kaczki, zaczerpnąłem ze strony House of...
Odsłon: 82

Przepis dnia
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 820
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 3710



Składniki
- 1 1/4 szklanki mąki
- 3 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
- 125 g masła
- Nadzienie
- 150 g sera pleśniowego gorgonzola
- 120 g serka ricotta
- 3 duże jajka
- 250 ml gęstej śmietany 18%
- łyżka świeżego posiekanego estragonu ( opcjonalnie)
- sól i pieprz
- 2 duże dojrzałe gruszki obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych
- rukola do dekoracji
Przygotuj ciasto. Połącz mąkę z wodą solą i masłem ( masło posiekaj w kostkę przed połączeniem). Uformuj kulę i włóż ciasto na ok. 30 minut do lodówki. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190ᵒC. Ciasto wykładamy na formę do tarty o średnicy ok. 28 cm i wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 15-20 minut z obciążeniem ( wysypujemy groch, ryż lub metalowe obciążenie do ciast). W tym czasie przygotuj nadzienie. W dużej misce wymieszaj ser pleśniowy pokrojony w drobną kosteczkę, ricottę oraz jajka. Dodaj estragon i dopraw solą i pieprzem Jedną gruszkę pokrój na drobną kosteczkę i dodaj do masy. Na podpieczony spód tarty wylej gotową masę i ułóż na niej 2 gruszkę pokrojoną w plastry. Piecz w piekarniku ok. 25-30 minut aż ciasto nabierze złotego koloru. Tartę dekorujemy świeżą rukolą. Podawaj na ciepło od razu lub na zimno. Smacznego
Czy 250ml śmietany to nie za dużo? Co trzeba zrobić z tą śmietaną? Śmietana jest w składnikach, ale już nie w przygotowaniu.