Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta z grzybami i serem to idealne danie na spotkania ze znajomymi, wszelkiego rodzaju imprezy plenerowe czy domowe, a także na pożywną obiadokolację.
średnica formy: 23 cm
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1903
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3863
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3630
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 441
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1903
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3863
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3630
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 441
Składniki
Umieść mąkę, sól i cukier w malakserze i krótko zmiksuj do połączenia.
Masło pokrój w niewielką kostkę. Połowę dodaj do mąki i kilkukrotnie zmiksuj całość. Dodaj drugą połowę masła i ponownie zmiksuj do momentu uzyskania konsystencji gruboziarnistej mąki.
Powoli dodawaj wodę i zmiksuj wszystko kilka razy. Masa powinna trzymać się razem i nadawać się do wylepiania.
Uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. Następnie wyjmij je i odstaw na 10 minut, a potem rozwałkuj je na krążek o średnicy ok. 30 cm.
Ciastem wylep spód i brzegi formy do tarty o średnicy 23 cm. Nadmiar ciasta odetnij.
Wstaw formę do piekarnika rozgrzanego na 200 st. Celsjusza i piecz przez 10 minut. Wyjmij i ostudź.
Grzyby oczyść i pokrój na plasterki.
Na patelni rozpuść masło. Dodaj grzyby i mieszaj, aż pokryją się masłem. Smaż do momentu odparowania płynu. Dodaj drobno posiekany czosnek, a następnie zdejmij całość z ognia.
W misce ubij jajka, śmietanę, mleko i kremówkę. Dodaj pieprz, sól, gałkę muszkatołową. Wymieszaj całość ze startym, żółtym serem i natką pietruszki.
Podsmażone grzyby rozłóż równomiernie na podpieczonym spodzie. Wlej następnie sos serowo-śmietanowy.
Na wierzchu rozłóż równomiernie plasterki sera mozzarella.
Tartę z grzybami i serem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na 30-35 minut, do lekkiego zrumienienia i suchego patyczka. Jeśli ciasto przyrumienia się zbyt szybko, przykryj je luźno folią aluminiową.
Danie wyjmij i pozostaw na 10 minut przed krojeniem.