Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto bardzo kruche i delikatne. W połączeniu z farszem stanowi pyszną całość, którą bardzo wzbogaca dodatek kaszy. Smakuje na ciepło i na zimno. Polecam
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 153
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 50
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 68
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 153
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 50
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 68
Składniki
Ciasto kruche: wszystkie składniki szybko i krótko zagnieść, uformować kulkę i zawinąć w folię spożywczą, Schłodzić w lodówce ok. 45 min. Po tym czasie ciastem wyłożyć spód i boki formy do pieczenia (u śr. mnie 21cm), starłam ciasto na tarce o dużych oczkach. Piec w temp. 180 stopni ok. 25 min, do zrumienienia. Farsz: Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu, lekko przestudzić. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę i przesmażyć do zeszklenia. Dodać pieczarki pokrojone w plastry, przyprawić solą i pieprzem, dusić kilka minut do odparowania wody.
Kaszę wymieszać z pieczarkami, dodać twaróg, jajko, białko, śmietankę i pietruszkę. Przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
Farsz wyłożyć na upieczony spód, wyrównać. Piec jeszcze 35-40 min. w 180 stopniach. Wyjąć z piekarnika, zostawić na kilka minut az delikatnie przestygnie i kroić. Smacznego :-)