Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 29-10-2022
Tarty są smaczne, pożywne i łatwe do wykonania. Można do nich użyć produktów drogich, wyszukanych jak i tanich. Mogą stanowić przekąskę lub danie obiadowe.
dwie patelnie, okrągła forma do pieczenia
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5692
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 79
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 107
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 604
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5692
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 79
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 107
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 604
Składniki
Posiekać mąkę z miękkim masłem, jajkiem i solą, dodać wody, ile ciasto zabierze. Zarobić na gładko, zagnieść kulę. Odłożyć na 30 minut do lodówki. Blaszkę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Rozwałkować ciasto, oblepić spód i boki blaszki. Nakłuć widelcem w kilku miejscach. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Piec 25 minut. Wyjąć ciasto, posmarować roztrzepanym jajkiem i piec jeszcze 7 minut.
Pierś z kurczaka, umyć i pokroić w kostkę, następnie usmażyć na patelni z przyprawą do kurczaka. Odstawić na bok. W oddzielnej patelni na masełku udusić szpinak, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i poddusić jeszcze chwilkę, dodać wcześniej usmażoną pierś i doprawić pieprzem do smaku. Umyte pieczarki, pokroić w cienkie plastry, podsmażyć na maśle razem z cebulą. Połączyć ze szpinakiem i kurczakiem, dodać pokrojony w kostkę ser feta i dusić na małym ogniu, ciągle mieszając. Śmietanę wymieszać z jajkiem i wlać do szpinaku z kurczakiem i pieczarkami. Chwilkę podusić.
Na wcześniej przygotowany spód wyłożyć farsz. Na wierzchu ułożyć cienkie plastry boczku, porwane kawałki mozzarelli. Wstawić do piekarnika na 25-30 minut. Po wyjęciu przybrać plastrami pomidora, posypać dowolną zieleniną. Tarta smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno.