Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta z pieczarkami to coś dla miłośników intensywnych smaków i sycących dań na ciepło. Choć nie ma w niej mięsa, doskonale sprawdzi się jako główny obiad lub prosta kolacja.
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 298
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11105
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3637
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1235
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 298
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11105
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3637
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1235
Składniki
W misce wymieszaj śmietanę 18% ze śmietanką 30%. Dodaj starty ser Gruyère, szczyptę gałki muszkatołowej, sól i pieprz.
Teraz przygotuj tartę z pieczarkami. Rozwałkuj schłodzone ciasto, przełóż ją do formy na tartę, ok. 24 cm średnicy. Ponakłuwaj widelcem dość gęsto. Podpiecz spód przez 15 minut w 180°C (najlepiej z obciążeniem).
Na podpieczony spód wyłóż farsz z pieczarek, a następnie zalej wszystko sosem. Piecz tartę przez około 30-35 minut w 180°C aż masa się zetnie, a wierzch lekko zarumieni.
Przygotuj ciasto. Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj sól i posiekane zimne masło. Rozetrzyj składniki palcami, aż powstanie konsystencja mokrego piasku. Dodaj żółtka i śmietanę, zagnieć szybko jednolite ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię i schłodź w lodówce przez minimum 30 minut.
Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki, cebule posiekaj w piórka. Na patelni rozpuść masło, podsmaż cebulę na złoty kolor. Dodaj pieczarki, smaż aż odparuje woda. Dodaj czosnek, natkę, sól i pieprz. Odstaw do ostudzenia.