Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta z pieczarkami to coś dla miłośników intensywnych smaków i sycących dań na ciepło. Choć nie ma w niej mięsa, doskonale sprawdzi się jako główny obiad lub prosta kolacja.
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 688
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 4179
dziś zapraszam Was na niezawodne i pyszne ciasto kokosowe Rafaello bez piecze...
Odsłon: 17411
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 3260
Sezon jabłkowy w pełni. Szkoda nie zrobić smacznego, domowego musu który jest...
Odsłon: 220
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 688
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 4179
dziś zapraszam Was na niezawodne i pyszne ciasto kokosowe Rafaello bez piecze...
Odsłon: 17411
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 3260
Sezon jabłkowy w pełni. Szkoda nie zrobić smacznego, domowego musu który jest...
Odsłon: 220
Składniki
W misce wymieszaj śmietanę 18% ze śmietanką 30%. Dodaj starty ser Gruyère, szczyptę gałki muszkatołowej, sól i pieprz.
Teraz przygotuj tartę z pieczarkami. Rozwałkuj schłodzone ciasto, przełóż ją do formy na tartę, ok. 24 cm średnicy. Ponakłuwaj widelcem dość gęsto. Podpiecz spód przez 15 minut w 180°C (najlepiej z obciążeniem).
Na podpieczony spód wyłóż farsz z pieczarek, a następnie zalej wszystko sosem. Piecz tartę przez około 30-35 minut w 180°C aż masa się zetnie, a wierzch lekko zarumieni.
Przygotuj ciasto. Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj sól i posiekane zimne masło. Rozetrzyj składniki palcami, aż powstanie konsystencja mokrego piasku. Dodaj żółtka i śmietanę, zagnieć szybko jednolite ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię i schłodź w lodówce przez minimum 30 minut.
Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki, cebule posiekaj w piórka. Na patelni rozpuść masło, podsmaż cebulę na złoty kolor. Dodaj pieczarki, smaż aż odparuje woda. Dodaj czosnek, natkę, sól i pieprz. Odstaw do ostudzenia.