Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta z pieczarkami to coś dla miłośników intensywnych smaków i sycących dań na ciepło. Choć nie ma w niej mięsa, doskonale sprawdzi się jako główny obiad lub prosta kolacja.
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 153
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104512
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 336
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9042
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 153
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104512
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 336
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9042
Składniki
W misce wymieszaj śmietanę 18% ze śmietanką 30%. Dodaj starty ser Gruyère, szczyptę gałki muszkatołowej, sól i pieprz.
Teraz przygotuj tartę z pieczarkami. Rozwałkuj schłodzone ciasto, przełóż ją do formy na tartę, ok. 24 cm średnicy. Ponakłuwaj widelcem dość gęsto. Podpiecz spód przez 15 minut w 180°C (najlepiej z obciążeniem).
Na podpieczony spód wyłóż farsz z pieczarek, a następnie zalej wszystko sosem. Piecz tartę przez około 30-35 minut w 180°C aż masa się zetnie, a wierzch lekko zarumieni.
Przygotuj ciasto. Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj sól i posiekane zimne masło. Rozetrzyj składniki palcami, aż powstanie konsystencja mokrego piasku. Dodaj żółtka i śmietanę, zagnieć szybko jednolite ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię i schłodź w lodówce przez minimum 30 minut.
Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki, cebule posiekaj w piórka. Na patelni rozpuść masło, podsmaż cebulę na złoty kolor. Dodaj pieczarki, smaż aż odparuje woda. Dodaj czosnek, natkę, sól i pieprz. Odstaw do ostudzenia.