Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta z pomidorami to kwintesencja prostoty i smaku – idealna, gdy masz pod ręką soczyste, dojrzałe pomidory prosto z własnego ogrodu lub innej, ekologicznej uprawy. Kruche ciasto w połączeniu z aromatycznymi plastrami pomidorów w różnych kolorach tworzy lekką, ale pełną smaku kompozycję, która zachwyci każdego miłośnika sezonowych warzyw. To proste, ale wyjątkowo smaczne danie, doskonałe jako przekąska, lunch lub dodatek do dania głównego.
Tzatziki to pochodzący z Turcji sos w oryginalnej nazwie Cacik. Osobiście pre...
Odsłon: 79
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 51
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1129
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7985
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1326
Tzatziki to pochodzący z Turcji sos w oryginalnej nazwie Cacik. Osobiście pre...
Odsłon: 79
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 51
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1129
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7985
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1326
Składniki
Przygotuj kruche ciasto. Rozetrzyj w palcach zimne masło z mąką, dodaj lodowatą wodę oraz szczyptę soli i szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na kształt koła, po czym przełóż do wysmarowanej masłem ceramicznej foremki (ok. 20 cm). Wyciągnij brzegi ciasta tak, aby zachodziły na brzegi foremki. Następnie wysyp startym, żółtym serem, wyłóż plasterkami białej mozzarelli lub posmaruj serkiem kanapkowym. Rodzaj użytego sera dobierz do własnych preferencji. Następnie rozłóż plasterki pomidorów, układając je dachówkowo w kształt rozety. Najlepiej użyć kilku rodzajów pomidorów, w różnych kolorach. Jeśli przeszkadza ci skórka pomidorów w daniach na ciepło, możesz ją usunąć, zanim pokroisz pomidory. Tartę posyp solą, czarnym pieprzem oraz suszonym oregano i wstaw do pieca nagrzanego do 180°C na ok. 30 minut.
Gotową tartę z pomidorami podawaj na ciepło (wprost z piekarnika) lub na zimno.