Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta na obiad w wersji serowa z roladkami z kurczaka. Ja wykorzystałam pozostały kotlet de volay. Ciasto tylko na spód.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11092
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4904
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1056
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9612
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1427
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11092
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4904
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1056
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9612
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1427
Składniki
1. Odważam mąki krupczatki ok. 250g i wsypuję do misy robota. 2. Zimną margarynę (nie zamrożoną) siekam i wrzucam do mąki. 3. Dodaję jajko i sól. 4. Urabiam robotem i dosypuję jeszcze trochę mąki (ale nie całe pozostałe 50g, gdyż część zostawiam do podsypania stolnicy przy wałkowaniu). 5. Ciasto przekładam na stolnicę i szybciutko zarabiam kulę. 6. Kulę przekładam do woreczka foliowego i wkładam do lodówki na ok. 1 godz. 7. Zimną kulę ciasta (na spód) wałkuję na stolnicy wałkiem wypełnionym zimną wodą, podsypując delikatnie pozostałą krupczatką. 8. Foremkę do tarty wykładam papierem do pieczenia i odciskam brzegi formy. 9. Papier do pieczenia kładę na ciasto. 10. Na wierzch kładę wałek i zawijam na wałku stolnicę z ciastem i papierem do pieczenia (obracam) tak by stolnica znalazła się na górze, ciasto w środku a papier na dole. 11. Zdejmuję stolnicę a ciasto z papierem wkładam do formy. Dociskam brzegi i spód. Ewentualny nadmiar ciasta wystający poza formę można wykorzystać do wrzucenia na wierzch tarty. 12. Spód dziurkuję za pomocą nakłuwacza do mięs. 13. Na spód kładę papier pieczeniowy, na który rozsypuję kulki ceramiczne (do obciążenia). Wyrównuję je ręką. 14. Piekarnik nagrzewam do 170 st. C (termo obieg) i wkładam spód. Piekę go 20 min. 15. Po tym czasie zabieram kulki i dopiekam spód 5-10 min. (zależy jaki ma być twardy). 16. Ciasto wyjmuję z piekarnika i studzę. Dopiero jak spód całkowicie ostygnie można kłaść farsz.
Roladkę z kurczaka kroję w plasterki. 18. W kubku rozpuszczam fix serowy w śmietanie. 19. Na ostygnięty spód wykładam plasterki roladki z kurczaka, zalewam fixem sosem serowym. 20. Mozarellę ścieram na tarce i sypię na wierzch tarty. 21. Ciasto dopiekam w piekarniku w 170 st.C (termo obieg) przez 40-45 min.