Tarta ze szpinakiem i łososiem brzmi zachęcająco? Mamy prosty przepis, który przypadnie ci do gustu. To doskonały obiad dla wszystkich, którzy nie mają czasu na spędzanie długich godzin w kuchni.
Tarta ze szpinakiem i łososiem
Składniki
Na spód:
- 250 g mąki pszennej,
- 100 g masła,
- 1 jajko,
- szczypta soli,
- odrobina tłuszczu do posmarowania masy
Na farsz:
- 300 g szpinaku,
- 500 g łososia,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 30 g parmezanu,
- 200 g śmietany 30%,
- 100 ml mleka,
- 3 jajka,
- sól i pieprz do smaku
Składniki
Na spód:
- 250 g mąki pszennej,
- 100 g masła,
- 1 jajko,
- szczypta soli,
- odrobina tłuszczu do posmarowania masy
Na farsz:
- 300 g szpinaku,
- 500 g łososia,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 30 g parmezanu,
- 200 g śmietany 30%,
- 100 ml mleka,
- 3 jajka,
- sól i pieprz do smaku

Etapy przygotowania
Zacznij od przygotowania spodu do tarty na słono. Mąkę pszenną przesiej, dodaj do niej posiekane masło prosto z lodówki i zacznij łączyć składniki. W trakcie dołóż jajko oraz szczyptę soli. Całość zagnieć dość energicznie i szybko, aby nie napowietrzyć masy. Uformuj kulę i włóż do lodówki na 30 minut.
W tym czasie przygotuj łososia. Opłucz filety, odetnij skórę i ości, jeśli są. Oprósz solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i smaż rybę przez 3-4 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Odłóż na bok, a kiedy delikatnie ostygnie, pokrój na dość duże kawałki. Szpinak opłucz pod bieżącą wodą. Na wcześniej używanej patelni delikatnie go podsmaż z każdej strony. Odłóż.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na blacie. Wylep dokładnie natłuszczoną formę spodem. Nakłuj go widelcem. Umieść go w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni i piecz przez około 15 minut. Na podpieczony spód wyłóż pokrojone filety z łososia, a także przełóż szpinak. Ułóż składniki równomiernie.
W małej misce wymieszaj energicznie mleko, śmietanę i jajka. Dopraw solą i pieprzem. Zalej tartę. Na koniec posyp całość tartym parmezanem. Włóż ponownie do piekarnika na około 15-20 minut aż masa się zetnie.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 361

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 781

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 128
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 298
Ostatnio komentowane przepisy

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 361

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 781

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 128
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 298



Składniki
- 250 g mąki pszennej,
- 100 g masła,
- 1 jajko,
- szczypta soli,
- odrobina tłuszczu do posmarowania masy
- 300 g szpinaku,
- 500 g łososia,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 30 g parmezanu,
- 200 g śmietany 30%,
- 100 ml mleka,
- 3 jajka,
- sól i pieprz do smaku
Zacznij od przygotowania spodu do tarty na słono. Mąkę pszenną przesiej, dodaj do niej posiekane masło prosto z lodówki i zacznij łączyć składniki. W trakcie dołóż jajko oraz szczyptę soli. Całość zagnieć dość energicznie i szybko, aby nie napowietrzyć masy. Uformuj kulę i włóż do lodówki na 30 minut.
W tym czasie przygotuj łososia. Opłucz filety, odetnij skórę i ości, jeśli są. Oprósz solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i smaż rybę przez 3-4 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Odłóż na bok, a kiedy delikatnie ostygnie, pokrój na dość duże kawałki. Szpinak opłucz pod bieżącą wodą. Na wcześniej używanej patelni delikatnie go podsmaż z każdej strony. Odłóż.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na blacie. Wylep dokładnie natłuszczoną formę spodem. Nakłuj go widelcem. Umieść go w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni i piecz przez około 15 minut. Na podpieczony spód wyłóż pokrojone filety z łososia, a także przełóż szpinak. Ułóż składniki równomiernie.
W małej misce wymieszaj energicznie mleko, śmietanę i jajka. Dopraw solą i pieprzem. Zalej tartę. Na koniec posyp całość tartym parmezanem. Włóż ponownie do piekarnika na około 15-20 minut aż masa się zetnie.