Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta ze szpinakiem i łososiem brzmi zachęcająco? Mamy prosty przepis, który przypadnie ci do gustu. To doskonały obiad dla wszystkich, którzy nie mają czasu na spędzanie długich godzin w kuchni.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11305
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4946
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1143
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9853
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1462
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11305
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4946
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1143
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9853
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1462
Składniki
Zacznij od przygotowania spodu do tarty na słono. Mąkę pszenną przesiej, dodaj do niej posiekane masło prosto z lodówki i zacznij łączyć składniki. W trakcie dołóż jajko oraz szczyptę soli. Całość zagnieć dość energicznie i szybko, aby nie napowietrzyć masy. Uformuj kulę i włóż do lodówki na 30 minut.
W tym czasie przygotuj łososia. Opłucz filety, odetnij skórę i ości, jeśli są. Oprósz solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i smaż rybę przez 3-4 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Odłóż na bok, a kiedy delikatnie ostygnie, pokrój na dość duże kawałki. Szpinak opłucz pod bieżącą wodą. Na wcześniej używanej patelni delikatnie go podsmaż z każdej strony. Odłóż.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na blacie. Wylep dokładnie natłuszczoną formę spodem. Nakłuj go widelcem. Umieść go w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni i piecz przez około 15 minut. Na podpieczony spód wyłóż pokrojone filety z łososia, a także przełóż szpinak. Ułóż składniki równomiernie.
W małej misce wymieszaj energicznie mleko, śmietanę i jajka. Dopraw solą i pieprzem. Zalej tartę. Na koniec posyp całość tartym parmezanem. Włóż ponownie do piekarnika na około 15-20 minut aż masa się zetnie.