Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka z gotowanych ziemniaków z szynką i parmezanem. Może służyć jako przekąska, ale świetnie nada się jako danie główne. Można podać jedynie z sałatką, można również z sosem - pomidorowym czy grzybowym. Danie pochodzące z Kampanii (południowe Włochy, okolice Neapolu)
Od dawna przybierałam się do zrobienia lodów, szukałam przepisów, inspiracji,...
Odsłon: 39
Smażone ćwiartki z kurczaka podane z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.
Odsłon: 242
Pyszny schabik nadziewany kabanosami, o kruchym , mięciutkim i delikatnym mię...
Odsłon: 26
Jak to u nas mówią, rolada modro kapusta i kluchy. U mnie dzisiaj rolady woło...
Odsłon: 2107
Od dawna przybierałam się do zrobienia lodów, szukałam przepisów, inspiracji,...
Odsłon: 39
Smażone ćwiartki z kurczaka podane z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.
Odsłon: 242
Pyszny schabik nadziewany kabanosami, o kruchym , mięciutkim i delikatnym mię...
Odsłon: 26
Jak to u nas mówią, rolada modro kapusta i kluchy. U mnie dzisiaj rolady woło...
Odsłon: 2107
Składniki
Ugotuj ziemniaki w łupinach w osolonej wodzie. Obierz i jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę. Dodaj szynkę, natkę, jajka, mleko, parmezan. Wymieszaj dokładnie i dopraw do smaku.
Nagrzej piekarnik do 200 stopni (góra - dół). Okrągłą, wysoką blaszkę lub tortownicę wysmaruj tłuszczem i wysyp tartą bułką. Wyłóż masę do formy i wyrównaj wierzch. Posyp odrobiną tartej bułki i skrop oliwą.
Piecz do momentu, aż wierzch pokryje się złotą skorupką. Podawaj na ciepło, chociaż na zimno również smakuje.
P.S. Ponieważ została porcja z poprzedniego dnia, podałem podgrzaną w piekarniku (zawiniętą w folię aluminiową) polaną sosem pieczarkowo - porowym. Chyba nawet lepsza!