Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka z gotowanych ziemniaków z szynką i parmezanem. Może służyć jako przekąska, ale świetnie nada się jako danie główne. Można podać jedynie z sałatką, można również z sosem - pomidorowym czy grzybowym. Danie pochodzące z Kampanii (południowe Włochy, okolice Neapolu)
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 189
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104532
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 342
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9053
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 189
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104532
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 342
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9053
Składniki
Ugotuj ziemniaki w łupinach w osolonej wodzie. Obierz i jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę. Dodaj szynkę, natkę, jajka, mleko, parmezan. Wymieszaj dokładnie i dopraw do smaku.
Nagrzej piekarnik do 200 stopni (góra - dół). Okrągłą, wysoką blaszkę lub tortownicę wysmaruj tłuszczem i wysyp tartą bułką. Wyłóż masę do formy i wyrównaj wierzch. Posyp odrobiną tartej bułki i skrop oliwą.
Piecz do momentu, aż wierzch pokryje się złotą skorupką. Podawaj na ciepło, chociaż na zimno również smakuje.
P.S. Ponieważ została porcja z poprzedniego dnia, podałem podgrzaną w piekarniku (zawiniętą w folię aluminiową) polaną sosem pieczarkowo - porowym. Chyba nawet lepsza!