Dania główne Przepis na:
Tarta ziemniaczana

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4355
Dodano: 07.03.2014
Odsłon: 23319
Składniki
- 15 - 20 dag gotowanej szynki pokrojonej w kostkę
- ok. 1 kg ziemniaków
- pęczek siekanej natki pietruszk
- 10 dag startego parmezanu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 4 - 5 łyżek tartej bułki
- 100 - 150 ml mleka (najlepiej tłustego)
- 2 jajka
- 2 żółtka
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa - do smaku
5-6 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Ugotuj ziemniaki w łupinach w osolonej wodzie. Obierz i jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę.
Dodaj szynkę, natkę, jajka, mleko, parmezan.
Wymieszaj dokładnie i dopraw do smaku. -
Nagrzej piekarnik do 200 stopni (góra - dół).
Okrągłą, wysoką blaszkę lub tortownicę wysmaruj tłuszczem i wysyp tartą bułką.
Wyłóż masę do formy i wyrównaj wierzch. Posyp odrobiną tartej bułki i skrop oliwą.
-
Piecz do momentu, aż wierzch pokryje się złotą skorupką.
Podawaj na ciepło, chociaż na zimno również smakuje. -
P.S.
Ponieważ została porcja z poprzedniego dnia, podałem podgrzaną w piekarniku (zawiniętą w folię aluminiową) polaną sosem pieczarkowo - porowym.
Chyba nawet lepsza!
Komentarze do przepisu (2)

aaasikkk 12 czerwca 2014Zgłoś do usunięcia
Bardzo apetycznie się prezentuje. Zabieram do wypróbowania :)3 Kto głosował? | Odpowiedz

mufinka 07 marca 2014Zgłoś do usunięcia
Pyszności!2 Kto głosował? | Odpowiedz