Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta ziemniaczana

Tarta ziemniaczana

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4355

Dodano:

Odsłon: 23319

Zapiekanka z gotowanych ziemniaków z szynką i parmezanem. Może służyć jako przekąska, ale świetnie nada się jako danie główne. Można podać jedynie z sałatką, można również z sosem - pomidorowym czy grzybowym. Danie pochodzące z Kampanii (południowe Włochy, okolice Neapolu)

Składniki

  • 15 - 20 dag gotowanej szynki pokrojonej w kostkę
  • ok. 1 kg ziemniaków
  • pęczek siekanej natki pietruszk
  • 10 dag startego parmezanu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 - 5 łyżek tartej bułki
  • 100 - 150 ml mleka (najlepiej tłustego)
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa - do smaku
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ugotuj ziemniaki w łupinach w osolonej wodzie. Obierz i jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę.
    Dodaj szynkę, natkę, jajka, mleko, parmezan.
    Wymieszaj dokładnie i dopraw do smaku.

  2. Nagrzej piekarnik do 200 stopni (góra - dół).
    Okrągłą, wysoką blaszkę lub tortownicę wysmaruj tłuszczem i wysyp tartą bułką.

    Wyłóż masę do formy i wyrównaj wierzch. Posyp odrobiną tartej bułki i skrop oliwą.

  3. Piecz do momentu, aż wierzch pokryje się złotą skorupką.
    Podawaj na ciepło, chociaż na zimno również smakuje.

  4. P.S.

    Ponieważ została porcja z poprzedniego dnia, podałem podgrzaną w piekarniku (zawiniętą w folię aluminiową) polaną sosem pieczarkowo - porowym.
    Chyba nawet lepsza!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń