Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gdy od znajomego dostałam do testowania świeży, surowy tempeh, kilka dni spędziłam na poszukiwaniu atrakcyjnego, a przy tym nieskomplikowanego sposobu na jego przygotowanie. Ostatecznie wybrałam przepis z bloga Zielenina – dlatego, że wymagał minimum składników i wszystkie miałam w domu. Dzisiejsza potrawa jest fajnym pomysłem na domową imprezę. Zwłaszcza, jeśli chcesz zaskoczyć gości nieznanym im produktem i smakiem. Curry wyszło pysznie, polecam!
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 615
Oryginalny wloski przepis na spaghett carbonara, prosty, szybki i przepys...
Odsłon: 8547
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10117
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2900
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 615
Oryginalny wloski przepis na spaghett carbonara, prosty, szybki i przepys...
Odsłon: 8547
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10117
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2900
Składniki
Ziemniaczki wyszoruj, pokrój na połówki lub ćwiartki i ugotuj na parze, posypane 1 łyżeczką soli. To powinno zająć ok. 20-30 minut, w zależności od wielkości kawałków. Ziemniaki mogą być obrane lub w skórkach. Ja swoich nie obierałam, bo to wciąż tzw. młode ziemniaki, z delikatną skórką.
W międzyczasie weź dużą, głęboką patelnię i rozpuść na niej masło i oliwę. Możesz też oba tłuszcze zastąpić olejem kokosowym, będzie bardziej stylowo.
Na tłuszczu delikatnie podsmaż cebulę, ma pozostać biała, a nie zrumieniona.
Do cebuli wrzuć całe nasiona kuminu, kurkumę, curry i pieprz cayenne/chili, wymieszaj.
Podgrzewaj przez pół minuty, czyli do momentu, gdy przyprawy zaczną wydzielać aromat.
Teraz dodaj wodę, pomidory oraz drugą łyżeczkę soli. Podgrzewaj wszystko przez parę minut, zwłaszcza, jeśli pomidory były surowe.
Dodaj mleko kokosowe. Na koniec warto zmiksować sos, choć nie jest to absolutnie konieczne.
Do gorącego sosu włóż kostki tempehu i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
Magda pisze wprawdzie na blogu o 5-minutowym zaledwie gotowaniu, ale znawcy tempehu twierdzą, że to ryzykowne. Surowy tempeh powinien być poddawany obróbce termicznej przez 10 minut.
Na koniec dodaj do potrawy ziemniaki, które w międzyczasie zdążyły się ugotować. Potrawę posyp jeszcze posiekaną natką i podawaj. Smacznego!
Cóż to takiego ten użyty w przepisie tempeh? Wszystko wyjaśniam i pokazuję na blogu. Warto poczytać!