Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 07-02-2022
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam wspaniały chleb, po upieczeniu 880 gramów za jedynie 2,40 zł, już nigdy nie kupię chleba ze sklepu. Dodatkowo dodałem zioła prowansalskie i czosnek granulowany, aromat powala. Jest chrupiący i aromatyczny, elastyczny i delikatny. Zapraszam serdecznie na film :-) Smacznego !!! https://youtu.be/UGWyQQpCtvU
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336666
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 3942
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423056
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2564
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336666
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 3942
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423056
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2564
Składniki
Na początek zrobimy zaczyn, do miarki wlewamy ciepłą wodę, wrzucamy drożdże i cukier, mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Następnie do większej miski przesiewamy mąkę typ 650 i 450, dorzucamy zioła, czosnek i sól do smaku, na koniec wlewamy cały zaczyn i oliwę. Całość mieszamy wstępnie w misce, następnie przekładamy na blat podsypany mąką i dokładnie zagniatamy ciasto do środka. Potrwa to kilka minut, gdy ciasto nie lepi się już do rąk wrzucamy je do miski i przykrywamy wilgotną ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę, po tym czasie wykładamy ciasto na blat i ponownie zagniatamy do środka. Formujemy chleb i układamy na blachę z papierem do pieczenia, chleb przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na 2 godziny do ponownego wyrośnięcia w temp. pokojowej. Po tym czasie nacinamy chleb w kilku miejscach i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 220 stopni góra-dół bez termoobiegu i pieczemy 10 minut, następnie obniżamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy kolejne 50 minut. Dziesięć minut przed końcem spryskujemy chleb zimną wodą dla lepszego wyglądu, chrupiącej i błyszczącej skórki.
Po wyjęciu z piekarnika chleb należy położyć na kratkę do ostygnięcia. Gotowe !!!