Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Terrina kalafiorowa"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1816
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1816
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
Składniki
Kalafior zmiksuj blenderem na gładki mus. Szpinak dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Włóż do sita, zanurz na 20-30 sekund we wrzącej wodzie i od razu zanurz w wodzie z kilkoma kostkami lodu (dzięki temu pozostanie jędrny i zachowa świeży kolor). Osącz. Groszek umyj pod bieżącą wodą. Wrzuć do osolonego wrzątku, gotuj ok. 5 min. Wyjmij łyżką cedzakową i zanurz w lodowatej wodzie a następnie osącz.
Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki wrzącej wody. Do miski włóż serek oraz mus z kalafiora. Wlej przestudzoną żelatynę, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Podłużną foremkę wyłóż folią spożywczą (jej brzegi powinny wystawać poza foremkę). Na spodzie i bokach rozłóż liście szpinaku, tak, aby na siebie zachodziły. Wylej 1/3 masy serowo-kalafiorowej i rozłóż połowę groszku. Na to wylej znowu 1/3 masy, rozłóż pozostały groszek i zalej ostatnią częścią masy. Wierzch przykryj pozostałym szpinakiem. Przykryj folią i włóż do lodówki na kilka godzin.
30 minut. Porcja: 90 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie