Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tian to prowansalska zapiekanka z jarzyn. Pachnąca tymiankiem jest lekka i pełna smaku.
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 1416
Wykonanie idealnych gołąbków jest dla mnie zawsze stresujące. Ułatwiłam sobie...
Odsłon: 14934
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 953
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 1416
Wykonanie idealnych gołąbków jest dla mnie zawsze stresujące. Ułatwiłam sobie...
Odsłon: 14934
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 953
Składniki
Obrane cebule pokroiłem w piórka i przysmażyłem na dwóch łyżkach oliwy na małym ogniu , tak aby były szkliste ( nie rumienić ). Wymieszałem z ugotowanym ryżem. Cukinie i pomidory po umyciu pokroiłem w krążki ( ok. pół centymetra grubości ) . Kozi ser pokroiłem w cieniutkie krążki ( trochę nerwów mnie to kosztowało , i dzisiaj kupiłem taki nóż) . Rozgrzałem piekarnik do 180 st.C . Foremkę ceramiczną posmarowałem oliwą i natarłem ząbkiem czosnku. Na dnie foremki ułożyłem ryż wymieszany z cebulą , a na to na przemian krążki pomidorów , cukinii i sera. Posypałem tymiankiem , oliwkami , solą , pieprzem i polałem oliwą. Zapiekałem 35 minut , podałem gorące , można letnie też . W wersji oryginalnej można też dodać bakłażana.