Do góry

Dania główne Przepis na:

Tom Yum – tajska ostra zupa z krewetkami.

Tom Yum – tajska ostra zupa z krewetkami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 236

Dodano:

Odsłon: 4187

Będąc na urlopie w Tajlandii, zupę Tom Yum jadłem przynajmniej raz dziennie a byłem tam 30 dni. Połączenie dwóch smaków pikantnego i kwaśnego sprawiło, że po prostu zakochałem się w niej. Dodatkowo nuta trawy cytrynowej ale też nadanie takiego delikatnego smaku mlekiem kokosowym sprawia, że zupa jest nieziemska! Kto próbował ten wie o czym mówię a kto nie próbował niech żałuje i nadrabia stracone smaki :p Dziś postanowiłem zaprezentować Wam zupę Tom Yum z przepisu, z którego uczyłem się ją przyrządzać tam w Tajlandii na warsztatach kuchni tajskiej. Nie jest to skomplikowana potrawa. Zresztą sami zobaczycie.

Składniki

  • Trawa cytrynowa świeża 8 szt
  • Liście limonki kaffir 8 szt
  • Cebula szalotka 4 szt
  • Galangal 20 plasterków ( jeżeli nie macie lub nie możecie dostać użyjcie zwykłego imbiru )
  • Grzyby Shitake ok 70 g
  • Papryczki chilli tutaj macie dowolność według przepisu na jedną porcje dajemy od 2 do 4 papryczek
  • Pomidorki cherry 8 szt
  • Sok z limonki 4 łyżki stołowe
  • Olej chili 2- 3 łyżki stołowe
  • Cukier 2 łyżki stołowe
  • Sos rybny 4 łyżki stołowe
  • Mleko kokosowe 250 ml
  • Krewetki ok. 180 g
  • Woda 1 l
  • Sól do smaku
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Tom Yum – tajska ostra zupa z krewetkami.

Przygotowanie

  1. Zanim zaczniemy gotować Tom Yum warto sobie przygotować wszystkie składniki. Gdy mamy wszystko przygotowane, przyrządza się ją bardzo szybko. Zaczynamy od trawy cytrynowej, którą kroimy na kawałki długości 3-4 centymetrów ( następnie rozgniatamy lekko nożem aby uwolnić jej aromat). Szalotki nie kroimy lecz rozgniatamy nożem tak samo postępujemy z papryczkami chilli. Pomidorki kroimy na ćwiartki. Gdy mamy wszystko tak przygotowane możemy zaczynać. Do garnka wlewamy wodę i ustawiamy na średnim ogniu. Gdy woda zacznie się gotować wrzucamy do niej krewetki. Chwilę gotujemy następnie dodajemy trawę cytrynową, szalotkę, galangal, liście kaffiru, grzyby ( krojone w pól ) i papryczki chilli. Chwilę gotujemy dodajemy sok z limonki, sos rybny, olej chilli, cukier i sól. Gotujemy kolejne 5 minut. Gdy czas minie dodajemy pomidorki. Gdy pomidorki pogotują się w zupie ok 2-3 minuty dodajemy mleko kokosowe zagotowujemy i gotowe

    Pamiętajmy, że mimo to iż zupę podajemy ze wszystkimi dodatkami to nie zjada się trawy cytrynowej, liści kaffiru, galangalu i papryczek chilli. Ewentualnie przed podaniem zupę można przecedzić. Smacznego!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń