Do góry

Dania główne Przepis na:

Tortellini z grzybami i sosem.

Tortellini z grzybami i sosem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1513 Ocena: 20376

Dodano:

Odsłon: 473

Tortellini z grzybami podane z sosem wieprzowym.

Składniki

  • Tortellini z grzybami 25 dag
  • Sos:
  • mięso wieprzowe (schab z przyrostami + karczek) 1,5 kg
  • włoszczyzna suszona 2 łyżki
  • pasta rosołowa 1 łyżka lub 1 kupna kostka rosołowa
  • cebula 1 szt.
  • Lubczyk
  • gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
  • papryka słodka mielona 1,5 łyżeczki
  • pieprz kolorowy 1 łyżeczka
  • czosnek 2 ząbki
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • majeranek 1 łyżka
  • ziele angielskie mielone szczypta
  • liść laurowy mielony szczypta
  • woda 1 litr
  • 2 łyżeczki mąki pszennej do zagęszczenia sosu
  • śmietana 30% do lekkiego zabielenia sosu
  • Koncentrat pomidorowy
  • tłuszcz do smażenia
1-2 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wymyte mięso kroimy w większą kostkę. i smażymy na gorącej patelni z tłuszczem. Cebulę i czosnek kroimy, lekko solimy by zmiękły i gdy mięso będzie zarumienione dodajemy cebulę z czosnkiem doprawione majerankiem i pieprzem i pod przykryciem dusimy do miękkości dolewając pół szklanki wody. W oddzielnym garnczku wlewamy 4 szklanki wody, suszoną włoszczyznę i pastę rosołową. Doprawiamy do smaku, dodajemy pozostałe przyprawy i gotujemy do miękkości warzyw. Gdy mięso z cebulką będzie miękkie dodajemy do garnka z wywarem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i na małym ogniu dusimy przez 15-20 minut by smaki połączyły się. Doprawiamy do smaku i lekko zagęszczamy rozmieszaną w wodzie mąką. Gotujemy kilka minut mieszając.

  2. W między czasie gotujemy tortellini z grzybami.

  3. Ugotowane tortellini z grzybami podajemy z sosem wieprzowym.

    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń