Do góry

Dania główne Przepis na:

Tortellini z sosem szpinakowo - serowym.

Tortellini z sosem szpinakowo - serowym.

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4627

Dodano:

Odsłon: 2213

Można w wielu sklepach kupić gotowe, włoskie pierożki - zarówno tortellini jak i ravioli - dobre, bez konserwantów, z różnymi nadzieniami. Do tego dania najlepiej pasują z serem ricotta.

Składniki

  • Pierożki tortellini z serem ricotta - 2 opakowania
  • młody szpinak (baby) - 2 opakowania
  • ser gorgonzola - ok. 200 g
  • czosnek - 3 ząbki
  • słodka śmietanka 18% - 250ml
  • białe wino - pół szklanki
  • pieprz, gałka muszkatołowa - do smaku
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Tortellini z sosem szpinakowo - serowym.

Przygotowanie

  1. Pierożki ugotuj wg przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie (może być również makaron, ale raczej z tych grubszych).


    Szpinak zalej wrzątkiem, blanszuj 3 minuty, przepłucz zimną wodą i dobrze odsącz. Przełóż na rozgrzaną oliwę i przesmaż przez chwilę mieszając. Kiedy liście staną się miękkie i ładnie otoczone w oliwie dodaj czosnek, zamieszaj i wlej wino. Duś na małym ogniu aż wino odparuje. Dodaj pokruszoną gorgonzolę i mieszaj, aż się rozpuści. Dodaj śmietanę i duś na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Dopraw pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.

  2. Pierożki odcedź i wymieszaj z sosem na patelni.
    Z białym winem będzie w sam raz.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń