Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oryginalny przepis na tortille, bez żadnych dodatkowych składników. Zawsze jednak można przepis urozmaicić dodając np. nieco warzyw.
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1334
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 251
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1334
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 251
Składniki
Ziemniaki obieramy i cieniutko kroimy (im cieniej tym mniej czasu zajmie nam ich podsmażanie). Cebule również obieramy i drobniutko siekamy.
Ziemniaki i cebule wrzucamy na dużą, głęboką patelnie z dużą ilością oliwy i podsmażamy na małym ogniu (ważne aby ziemniaki nie nabrały złocistego koloru, powinny pozostać białe).
W tym czasie wbijamy jajka do miski, przyprawiamy i mieszamy. Gdy ziemniaki i cebula są gotowe, dolewamy jajka. Całość porządnie mieszamy, żeby składniki się równomiernie rozmieszały i "przyklepujemy" (powierzchnia powinna być płaska). Smażymy na małym ogniu ok.15 min.
Gdy tortilla będzie już wystarczająco ścięta próbujemy przewrócić ją na drugą stronę (największe prawdopodobieństwo sukcesu gdy użyjemy do pomocy talerza). Drugą stronę smażymy przez około 5 minut. Smacznego!