Wspomnienie moich studenckich czasów;-)
Tortille ze szpinakiem
Składniki
- placki tortilli 3 szt.
- mrożony szpinak w liściach 450 g
- czosnek 2 ząbki
- żólty ser tarty 150 g
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek 1 łyżka
- sos:
- jogurt naturalny 100 g
- czosnek 1 ząbek
- majonez 3 łyżki
- sól
- pieprz
Składniki
- placki tortilli 3 szt.
- mrożony szpinak w liściach 450 g
- czosnek 2 ząbki
- żólty ser tarty 150 g
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek 1 łyżka
- sos:
- jogurt naturalny 100 g
- czosnek 1 ząbek
- majonez 3 łyżki
- sól
- pieprz

Etapy przygotowania
Szpinak rozmrozić. Odcisnąć nadmiar wody. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić szpinak. Smażyć chwilę, po czym dodać przeciśnięty prze praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem.
W wysokim naczyniu zmiksować jogurt naturalny z majonezem i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Tortille rozłożyć na blacie posmarować po całości sosem czosnkowym. Następnie na połówce tortilli ułożyć szpinak i posypać go żółtym serem. Złożyć tortille na pół i ułożyć na blaszce do pieczenia.
Tortille zapiekać w piekarniku w temperaturze 180 stopni C z włączoną funkcją grilla. Gdy z wierzchu tortille nabiorą złotego koloru przewrócić je za pomocą łopatki na drugą stronę i zapiekać tak długo, aż druga strona także będzie złota.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (5)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 148
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 148



Składniki
- placki tortilli 3 szt.
- mrożony szpinak w liściach 450 g
- czosnek 2 ząbki
- żólty ser tarty 150 g
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek 1 łyżka
- sos:
- jogurt naturalny 100 g
- czosnek 1 ząbek
- majonez 3 łyżki
- sól
- pieprz
Szpinak rozmrozić. Odcisnąć nadmiar wody. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić szpinak. Smażyć chwilę, po czym dodać przeciśnięty prze praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem.
W wysokim naczyniu zmiksować jogurt naturalny z majonezem i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Tortille rozłożyć na blacie posmarować po całości sosem czosnkowym. Następnie na połówce tortilli ułożyć szpinak i posypać go żółtym serem. Złożyć tortille na pół i ułożyć na blaszce do pieczenia.
Tortille zapiekać w piekarniku w temperaturze 180 stopni C z włączoną funkcją grilla. Gdy z wierzchu tortille nabiorą złotego koloru przewrócić je za pomocą łopatki na drugą stronę i zapiekać tak długo, aż druga strona także będzie złota.
fantastyczne danie :)
Dziękuję i serdecznie pozdrawiam :)
Dziękuję Ci Joasiu. Naprawdę zachęcam do wypróbowania. Bardzo nam smakowało to ciekawe połączenie smaków - zarówno w części wegańskiej dania, jak i tej mięsnej. Karkówka jest bardzo delikatna i soczysta. Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego weekendu :)
Musi być pyszne,bo tak tez wygląda:)
Jadłam kiedyś tak zrobioną papryczkę, była pyszna :)