Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy przygotować farsz mięsny, warzywny czy z owoców morza. Większość przepisów jest skomplikowania, poniżej przedstawiam wersję prostą i szybką do przygotowania. Taką lasagne możemy podać na obiad lub kolację.
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 5004
Briam – grecka zapiekanka – to wspaniałe danie kuchni śródziemnomorskiej, któ...
Odsłon: 5526
Mój z przepisami jak pani i domu że słowa po prostu nasze przygotowanie się...
Odsłon: 148
Wczoraj był sos spaghetti z cukinii, a dziś w podobnym klimacie, również sos...
Odsłon: 18855
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 7259
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 5004
Briam – grecka zapiekanka – to wspaniałe danie kuchni śródziemnomorskiej, któ...
Odsłon: 5526
Mój z przepisami jak pani i domu że słowa po prostu nasze przygotowanie się...
Odsłon: 148
Wczoraj był sos spaghetti z cukinii, a dziś w podobnym klimacie, również sos...
Odsłon: 18855
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 7259
Składniki
Nadzienie: Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy będzie zarumieniona, dodajemy mięso. Smażymy cały czas mieszając. Gdy mięso nie będzie już surowe, dokładamy pomidory z puszki wraz z zalewą oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy przecier pomidorowy. Całość doprawiamy do smaku solą, oregano, tymiankiem, bazylią. Mieszamy, aby składniki dobrze się połączyły, chwilę dusimy i zdejmujemy z gazu.
Sos beszamelowy: Rozpuszczamy masło, dodajemy 2 łyżki mąki, dolewamy zimne mleko i gotujemy na małym ogniu ok. 5 min aż do zgęstnienia, stale mieszając. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Piekarnik rozgrzewamy do 180-200 stopni. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Płaty lasagne maczamy w wodzie i układamy w naczyniu żaroodpornym (tak, aby płaty zachodziły na siebie). Na makaron kładziemy sos beszamelowy, farsz i ser, i ponownie układamy płaty makaronu, sos beszamelowy, farsz, ser, aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę makaronu przykrywamy sosem beszamelowym i posypujemy obficie tartym serem. Lasagne pieczemy ok. 40 minut, pod przykryciem. Po tym czasie ściągamy przykrywkę i pieczemy jeszcze 5-10min, aby ser w wierzchu się przypiekł.