Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak zrobić perfekcyjne uszka z grzybami? To bardzo proste. Ten tradycyjny przepis warto wykorzystać nie tylko w czasie świąt. Będą idealnym dodatkiem do barszczu lub zupy grzybowej.
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1289
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 120
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 52
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1289
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 120
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 52
Składniki
Grzyby przepłucz na sitku, włóż do garnka lub miski i zalej zimną wodą. Zostaw na całą noc.
Kolejnego dnia ugotuj grzyby w wodzie, w której się moczyły. Miękkie będą po ok. 30 minutach. Wyłącz palnik i odcedź grzyby. Możesz przepuścić je przez maszynkę do mielenia mięsa lub zmiksować, ale uważaj, by nie powstała papka. Jeżeli nie masz tego typu urządzeń, albo nie chcesz ryzykować - bardzo drobno posiekaj grzyby.
Cebulę umyj, obierz i bardzo drobno pokrój. Na patelni na maśle zeszklij cebulę (uważaj, by się nie zarumieniła). Dodaj zmielone grzyby i smaż przez ok. 2 minuty. Dodaj sól i pieprz oraz zagęść bułką tartą. Całość zostaw do wystygnięcia. Spróbuj farszu - powinien mieć bardzo wyrazisty smak.
Teraz czas na ciasto. Przesiej mąkę do miski. Dodaj żółtko i wszystko wymieszaj. Wodę wlewaj stopniowo i zagniataj (uważaj, by się nie oparzyć). Ciasto musi finalnie być bardzo sprężyste i nie kleić się za bardzo do rąk.
Ciasto podziel na pół. Blat albo stolnicę podsyp mąką i rozwałkuj ciasto bardzo cienko. Wykrój kółka, np. literatką. Nakładaj na każde małą ilość farszu i klej jak pierożka. Następnie jego brzegi znowu sklej, tak aby w środku powstała dziurka. Gotowe uszka ułóż na stolnicy i przykryj szmatką, aby nie wyschły. Możesz je teraz zamrozić albo ugotować w osolonej wodzie (1-2 minuty od wypłynięcia). Podawaj oczywiście z barszczem.