Do góry

Dania główne Przepis na:

Tradycyjne kotlety de volaille

Tradycyjne kotlety de volaille

Autor:

Przepisów i artykułów: 2317 Ocena: 14645

Dodano:

Odsłon: 10486

Kotlet de volaille (nazywany “dewolajem“) to roztłuczona pierś z kurczaka zrolowana z masłem, panierowana i smażona na oleju. Krok po kroku.

Składniki

5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie:

    Filety z kurczaka rozbić tłuczkiem umoczonym w zimnej wodzie na płaty około 3 mm grubości, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Następnie ułożyć rozbite filety na tatce, po środku ułożyć wałeczki masła, po czym zawinąć brzegi tak aby zachodziły jeden na drugi.

  2. Uformować kotlety, umoczyć w rozbitym jajku, a następnie obtaczać w tartej bułce. Kotlety należy przyrządzić bardzo starannie, aby nie wypłynęło ze środka masło, które stopi się podczas smażenia.

  3. Smażyć kotlety w dużej ilości tłuszczu, aż się dobrze przyrumienią.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń