Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety mielone to bardzo tradycyjne danie. Możemy je robić z różnych mięs: drobiu, wołowiny, wieprzowiny, cielęciny i mieszane. Najbardziej tradycyjne to te wieprzowe. Nasze będą z szynki wieprzowej, przyprawionej majerankiem i podsmażaną cebulką.
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 691
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1009
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 2020
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 691
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1009
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 2020
Składniki
Bułkę zamaczamy w zimnej wodzie. Cebulę kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na rumiano na łyżce masła i odstawiamy do przestygnięcia. Mięso dajemy do miski. Wbijamy jajko, dodajemy lekko odciśniętą kajzerkę, cebulę i przyprawy.
Masę dokładnie wyrabiamy. Teraz formujemy kotlety. Z 1/2 kg mięsa wyjdzie nam 6-7 kotletów. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni (olej i masło). Obtaczamy w bułce tartej kotlety i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na największym ogniu, z jednej strony do przyrumienienia. Następnie odwracamy kotlety na drugą stronę, zmniejszamy ogień na średni. Kiedy kotlety zarumienią się z drugiej strony, przykrywamy patelnię pokrywką i trzymamy pod przykryciem 2-3 minuty. Dzięki temu zabiegowi kotlety będą pulchne i soczyste w środku.
Nasze rady: Cebulkę koniecznie podsmażamy przed dodaniem do mięsa, odda cały swój aromat kotletom, będą dużo smaczniejsze. Mięso należy dokładnie wyrobić, najlepiej rękoma. Bułkę zamaczamy zawsze w zimnym mleku lub wodzie. Będzie miękka i pulchna, a kotlety soczyste w środku.