Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny tradycyjny bigos , idealny na różne okazje jak również na święta smakuje najlepiej gotowany lub odgrzewany przez parę dni.
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1542
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231950
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5051
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1542
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231950
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5051
Składniki
Grzyby suszone opłukaj i zamocz najlepiej na całą noc. Nie wylewaj wody po moczonych grzybach. Kapustę kiszoną opłucz, odciśnij i posiekaj, włóż do garnka, zalej wodą i zagotuj, dodaj posiekaną kapustę z główki, gotuj na małym ogniu około 1 godziny.
Na patelni rozgrzej smalec, dodaj pokrojone mięso wołowe i wieprzowe i podsmaż około 35 minut. Zdejmij mięso z patelni, pokrój boczek i podsmaż go razem z cebulką około 10 minut, dodaj pokrojoną kiełbasę, chwilę podsmaż.
Do kapusty dodaj podsmażone mięsa, boczek, kiełbasę, pokrojone śliwki i grzyby. Dolej wodę w której moczyły się grzyby. Całość dopraw do smaku solą i wszystkimi przyprawami, dodaj powidła i gotuj na małym ogniu około 1 godziny. Pod koniec gotowania możesz dodać wino i przecier pomidorowy.
Na następny dzień zagotuj bigos i gotuj na małym ogniu około 20 minut. Odgrzewany kilka razy bigos smakuje lepiej niż świeżo ugotowany. Bigos możesz również zamrozić.