Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W wielu polskich domach karp smażony to obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole. Jak go przygotować, aby był delikatny, nie miał mulistego smaku? Usmażcie go według poniższych wskazówek!
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 2278
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 2278
Składniki
Zdejmij łuski z tuszy i dokładnie umyj mięso ryby. Usuń śluz np. za pomocą gąbeczki do mycia naczyń. Osusz rybę np. ręcznikiem papierowym. Odetnij głowę, ogon oraz płetwy (łatwo zrobić to za pomocą nożyc do mięsa). Pokrój tuszę na dzwonki za pomocą ostrego noża. Ukrój dzwonki o szerokości ok. 3 centymetrów. Wygodniej będzie smażyć.
Natrzyj każde dzwonko solą. Umieść je w głębokim naczyniu szklanym lub ceramicznym. Wyciśnij cytrynę na sok i polej nim ryby. Odstaw naczynie na pół godziny. Teraz czas na panierowanie w bułce wymieszanej z mąką i smażenie. Patelnia i masło muszą być dobrze nagrzane. Smaż każdy z dzwonków po ok. 5 minut z każdej ze stron.
Karpia należy podgrzewać w piekarniku lub na suchej patelni. Najlepiej smakuje z łyżką chrzanu lub plasterkiem cytryny.