Do góry

Dania główne Przepis na:

Tradycyjny polski bigos.

Tradycyjny polski bigos.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1658 Ocena: 25480

Dodano:

Odsłon: 1370

Tradycyjny polski bigos, ugotowany na domowego kiszenia kapuście z kiełbasą, wędzonym boczkiem i świeżym mięsie, z dodatkiem pieczarek, śliwek i krojonych pomidorów.

Składniki

  • kapusta świeża 1 kg
  • kapusta kiszona 2 kg
  • kiełbasa śląska 50 dag
  • boczek wędzony 30 dag
  • mięso z szynki wieprzowej 50 dag
  • domowa pasta rosołowa 1 łyżka
  • śliwki mrożone 2-3 szt. pokrojone w kostkę
  • pieczarki 20 szt. małe
  • pomidory krojone z puszki
  • Przyprawy:
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy 1 łyżeczka
  • majeranek 1 łyżka
  • papryka mielona słodka 1 łyżka
  • liście laurowe 5 listków
  • ziele angielskie 6 ziaren
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Tradycyjny polski bigos.

Przygotowanie

  1. Gotujemy świeżą kapustę wraz z pokrojonym, mięsem z szynki, pokrojonym w kostkę boczkiem wędzonym, pokrojonymi pieczarkami i domową pastą rosołową. Przyprawiamy przyprawami do smaku. Gotujemy często mieszając, po około 1 godziny gotowania dodajemy kiszoną kapustę, pokrojone śliwki, gotujemy 2 godziny i kończymy pierwszy etap gotowania. Na drugi dzień gotujemy 2-3 godziny i dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę, pomidory krojone z puszki i mieloną paprykę. Po kilku godzinnym gotowaniu próbujemy smak, w razie potrzeby doprawiamy i kończymy drugi etap gotowania. W następnym dniu zaczynamy trzeci etap gotowania, gotujemy kolejne 3 godziny. Po ugotowaniu gorący bigos wkładamy do wyparzonych słoików, słoiki szczelnie zamykamy. Z podanego przepisu wyszło 4 litry bigosu który możemy za pasteryzować w słoikach.

  2. Uwaga!!!

    Dobry bigos gotuje się 7 dni, ja gotowałam 3 dni, jest także smaczny. Polecam :)

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

przyjaciel 29 grudnia 2018 Niestety nie można tej potrawy nazwać tradycyjnym polskim bigosem, bo niezbędne są grzyby suszone, śliwki wędzone lub suszone, dodaje się też zależy od regionu wino wytrawne czerwone.
Dodatki takie jak pieczarki, śliwki mrożone, pasta rosołowa czy pomidory z puszki robią z tej potrawy po prostu smaczną kapustę (jak ktoś lubi) ale nie bigos :) pozdrawiam
Odpowiedzi: 2 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń