Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 08-09-2017
Klasyczne, zielone pesto to stały gość w mojej kuchni. Cenię je za wyrazistość smaku i niepowtarzalny aromat. Dzisiaj zapraszam na pożywne połączenie pełne kwasów omega-3 i omega-6. Przygotowałam warzywne tubini czyli mini rurki otulone klasycznym, bazyliowym pesto z wędzonym pstrągiem oraz słodkimi pomidorkami cherry. Smakowita i sycąca kompozycja, która dostarczy nam mnóstwo energii i rozpieści nasze zmysły. Gorąco polecam :)
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 152
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3859
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 282
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 514
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 152
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3859
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 282
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 514
Składniki
Orzeszki pinii prażymy na patelni na delikatnie złoty kolor. Listki bazylii przekładamy do rozdrabniacza dodając uprażone orzeszki piniowe, posiekany ząbek czosnku i połowę oliwy z oliwek. Wszystkie składniki miksujemy przez kilka sekund. Następnie, cały czas miksując, dodajemy starty parmezan i dolewamy powoli pozostałą część oliwy. Na koniec pesto doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Pomidorki cherry kroimy na pół. Pstrąga dzielimy na mniejsze kawałki i wsadzamy na moment do nagrzanego piekarnika, aby go lekko podgrzać.
Ugotowany makaron odcedzamy, mieszamy z zielonym pesto i wykładamy na talerze. Na wierz układamy kawałki wędzonego pstrąga, połówki pomidorków cherry i dekorujemy świeżą bazylią.
Pozostałą część pesto przekładamy do słoiczka, wierzch skrapiamy oliwą z oliwek i przechowujemy w lodówce do około 7 dni. Życzę smacznego! :)