Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Twarogowe placuszki mocno waniliowe"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 33
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1342
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 59
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 33
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1342
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 59
Składniki
Twaróg zmiel. Wbij jajka, wsyp cukier i proszek budyniowy, zamieszaj. Dodaj esencję waniliową, wymieszaj. Powoli dodawaj mąkę, mieszając, aż powstanie dość gęsta masa, z której można będzie formować placuszki (ilość mąki zależy od tego, jak mokry jest twaróg).
Dłonie zmocz zimną wodą, z masy uformuj owalne placki. Obtocz z obydwu stron w pozostałej mące, nadmiar strzepnij. Olej rozgrzej na patelni, usmaż placuszki z obydwu stron na złoty kolor. Osącz z tłuszczu.
Podaj z ulubionymi dodatkami, udekoruj gałązkami mięty.
Według mnie najlepiej smakują lekko ostudzone z dodatkiem żurawiny (np. staropolskiej). Ale oczywiście można je podać z ulubionym dżemem lub posypane cukrem pudrem. Przepis przysłała Alina Waliczek z Dzimierza
Czas przygotowania: 30 min, ilość porcji: 6 cena za porcję: 2 złŹródło: Chwila dla Ciebie