Do góry

Dania główne Przepis na:

Twarogowe placuszki z groszkiem i boczkiem

Twarogowe placuszki z groszkiem i boczkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 636 Ocena: 5461

Dodano:

Odsłon: 119

Na "pierwszy rzut oka": mielone ale jedyne w nich mięso to wędzony boczek. Główne składniki to twaróg, groszek konserwowy i jajka. Tanie, proste i smaczne danie:)

Składniki

  • jajka 4 szt
  • twaróg półtłusty 0,5 kg
  • groszek konserwowy 1 puszka
  • boczek wędzony 10 dag
  • bułka tarta 8 łyżek
  • masło 1 łyżka
  • olej 3 łyżki
  • natka pietruszki 4 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Twarogowe placuszki z groszkiem i boczkiem

Przygotowanie

  1. Boczek kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię i wytapiamy tłuszcz.
    Twaróg rozgniatamy widelcem, wbijamy jajka, dodajemy odsączony groszek, bułkę tartą i posiekaną natkę pietruszki. Z patelni zdejmujemy skwarki i dodajemy do masy serowej a tłuszcz zostawiamy na patelni.
    Masę twarogową doprawiamy solą i pieprzem, dobrze wyrabiamy.
    Na patelnię do wytopionego tłuszczu dodajemy masło i olej i rozgrzewamy.
    Z przygotowanej masy formujemy niewielkie placuszki i obsmażamy na rumiano z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.
    Placuszki podajemy z surówką i ziemniakami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń