Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Swojskie twarożaki to nic innego, jak syrniki wywodzące się z kuchni naszych wschodnich sąsiadów – rosyjskiej, ukraińskiej, białoruskiej. Sekretem udanych placuszków jest możliwie najprostszy skład, ale przede wszystkim dobrej jakości twaróg. Twarożaków nie przygotujesz z sernikowego twarogu mielonego (z wiaderka) – użyj zwykłego sera w kostce. Jeśli masz do dyspozycji wyłącznie twaróg zmielony, sprawdź jego skład. Im prostszy, tym lepiej. Twarożaki raczej nie udadzą się z sera z dodatkiem skrobi modyfikowanej, gumy guar… Taki twaróg jest zbyt rzadki jako baza do placków, nie wspominając już o tym, że mniej zdrowy niż ten nieprzetworzony.
Ten przepis to pomysł na szybką i łatwą do przygotowania domową wędlinę. Mięs...
Odsłon: 51
Przekąska z żurawiną i serem camembert to połączenie elegancji i prostoty, kt...
Odsłon: 1873
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 534
Ten przepis to pomysł na szybką i łatwą do przygotowania domową wędlinę. Mięs...
Odsłon: 51
Przekąska z żurawiną i serem camembert to połączenie elegancji i prostoty, kt...
Odsłon: 1873
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 534
Składniki
Rozgnieć twaróg widelcem lub praską do ziemniaków. Dodaj do niego jajka, kaszę mannę, mąkę ziemniaczaną i oba rodzaje cukru. Zagnieć wszystkie składniki na jednolitą masę. Odstaw na około 30 minut.
Z masy serowej uformuj niewielkie placuszki. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj nieco mąki. Gotowe placuszki obtocz w mące i smaż porcjami na złocisty kolor na dość mocno rozgrzanym oleju.
Twarożaki są smaczne zarówno gorąco, jak i na zimno. Podawaj je z dodatkiem sezonowych owoców (truskawek, malin, borówek…) i syropem klonowym. Możesz też zaserwować je np. z kleksem kwaśniej śmietany, oprószone cukrem pudrem.