Do góry

Dania główne Przepis na:

Udka drobiowe pieczone z warzywami

Udka drobiowe pieczone z warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 127 Ocena: 5601

Dodano:

Odsłon: 7700

Jedno z popularniejszych dań obiadowych, przygotowanie jest szybkie a po wstawieniu do piekarnika danie robi się samo. Poza kapitalnym aromatem krążącym po domu dodatkową zaletą jest to że za każdym razem można zmieniać sobie zestaw warzyw.

Składniki

  • 2-3 udka drobiowe
  • 3-4 pałki drobiowe
  • 1 większa marchew
  • 2 korzenie pietruszki
  • 4 ziemniaki
  • pół cebuli
  • kawałek papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa
  • tymianek, lubczyk, papryka słodka (dla dorosłych ostra)
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Udka drobiowe pieczone z warzywami

Przygotowanie

  1. Mięso oczyścić i zamarynować na 2h w papryce słodkiej lub ostrej, tymianku, lubczyku i oliwie.
    Ziemniaki przekrojone na ósemki przyprawiamy ziołami prowansalskimi, skrapiamy oliwą i mieszamy.
    Mięso przekładamy do naczynia do zapiekania, dajemy pozostałe warzywa z ziemniakami na końcu.
    Zapiekamy w 200 oC przez 20 minut pod przykryciem i kolejne 40 minut bez przykrycia.
    Podajemy na ciepło.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń