Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gęsina jest mięsem, które z różnych względów, wiele osób obawia się przygotowywać. Nic bardziej mylnego! Ewa Wachowicz w jednym z odcinków swojego programu przedstawiła niezawodny przepis na udka gęsie confit, które zaserwowała razem z owocami i warzywami. Idealna propozycja na listopadowy obiad.
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 33
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 32
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 32
Znakomity pomysł na bezglutenowy chleb, który przygotujesz w mniej niż 10 min...
Odsłon: 19646
Klasyczna, domowa pizza z pieczarkami – prosta w przygotowaniu, a zawsze pysz...
Odsłon: 218
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 33
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 32
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 32
Znakomity pomysł na bezglutenowy chleb, który przygotujesz w mniej niż 10 min...
Odsłon: 19646
Klasyczna, domowa pizza z pieczarkami – prosta w przygotowaniu, a zawsze pysz...
Odsłon: 218
Składniki
Mięso porządnie natrzeć solą i na 24 godziny wstawić do lodówki. Po tym czasie osuszyć ręcznikami papierowymi i przełożyć do gęsiarki – skórą do dołu.
Dorzucić warzywa pokrojone na mniejsze kawałki, przekrojoną na pół główkę czosnku oraz plastry pomarańczy (ze skórką), suszone owoce i świeże jabłko. Przyprawić liśćmi laurowymi, tymiankiem i rozmarynem. Zalać płynnym smalcem.
Postawić na kuchence i na wolnym ogniu gotować przez 3 godziny (można też przykryć i wstawić na 3-4 godziny do piekarnika rozgrzanego do 120 st. C).
Podawać z purée ziemniaczano-selerowym i buraczkami.