Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gęsina jest mięsem, które z różnych względów, wiele osób obawia się przygotowywać. Nic bardziej mylnego! Ewa Wachowicz w jednym z odcinków swojego programu przedstawiła niezawodny przepis na udka gęsie confit, które zaserwowała razem z owocami i warzywami. Idealna propozycja na listopadowy obiad.
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 210
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3061
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4022
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 811
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 210
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3061
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4022
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 811
Składniki
Mięso porządnie natrzeć solą i na 24 godziny wstawić do lodówki. Po tym czasie osuszyć ręcznikami papierowymi i przełożyć do gęsiarki – skórą do dołu.
Dorzucić warzywa pokrojone na mniejsze kawałki, przekrojoną na pół główkę czosnku oraz plastry pomarańczy (ze skórką), suszone owoce i świeże jabłko. Przyprawić liśćmi laurowymi, tymiankiem i rozmarynem. Zalać płynnym smalcem.
Postawić na kuchence i na wolnym ogniu gotować przez 3 godziny (można też przykryć i wstawić na 3-4 godziny do piekarnika rozgrzanego do 120 st. C).
Podawać z purée ziemniaczano-selerowym i buraczkami.