Do góry

Dania główne Przepis na:

Udka kurczaka słodko - kwaśne

Udka kurczaka słodko - kwaśne

Autor:

Przepisów i artykułów: 873 Ocena: 16754

Dodano:

Odsłon: 9196

Mięso kurczaka lubi większość. W sosie słodko-kwaśnym smakuje wybornie.

Składniki

  • 1 kg udek kurczaka
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka granulowanej cebuli
  • 2 łyżeczki soli czosnkowej
  • 50 ml octu z białego wina
  • 250 ml keczupu
  • 600 g ananasów z puszki
  • 50 g cukru trzcinowego
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rozgrzałem piekarnik do 200 stopni C. Udka umyłem, osuszyłem a następnie ułożyłem na natłuszczonej blaszce. Przygotowałem sos : w miseczce wymieszałem imbir, paprykę, cebulę i sól czosnkową, dodałem ocet. Połową sosu posmarowałem udka. Piekłem ok. 15 minut.

  2. Odwróciłem mięso, posmarowałem kurczaka z drugiej strony i zapiekałem kolejne 15 minut.
    Przygotowałem kolejny sos : wymieszałem ketchup z sosem sojowym, posiekanymi ananasami i cukrem. Polałem udka i piekłem jeszcze 30 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń