Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Udka z kurczaka to posiłek niezwykle uniwersalny. Pieczone udka mogą być podane na lunch, obiad lub kolację.
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 375
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15029
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1810
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 17524
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 375
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15029
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1810
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 17524
Składniki
Udka umyć, osuszyć, posypać przyprawami. Warzywa pokroić w kostkę lub plasterki ułożyć na dnie gęsiarki. Na warzywach poukładać udka, wszystko skropić olejem lub nałożyć plasterki smalcu. Gęsiarkę bez pokrywki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 C na 10-15 minut do przyrumienienia mięsa. Potem dolewamy ok. 100 ml bulionu, nakładamy pokrywkę, zmniejszamy temperaturę do 175 C i pieczemy jeszcze około 70-90 minut. Można stopniowo dolewać bulion. Na kilka minut przed końcem pieczenia, gdy mięso jest miękkie, znowu zdejmujemy pokrywkę.