Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Udka z kurczaka to posiłek niezwykle uniwersalny. Pieczone udka mogą być podane na lunch, obiad lub kolację.
Przepis dnia
Każdy, kto chociaż raz spróbuje tego ciasta, z pewnością będzie chciał do nie...
Odsłon: 2958
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 678
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 209
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 904
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 310
Przepis dnia
Każdy, kto chociaż raz spróbuje tego ciasta, z pewnością będzie chciał do nie...
Odsłon: 2958
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 678
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 209
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 904
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 310
Składniki
Udka umyć, osuszyć, posypać przyprawami. Warzywa pokroić w kostkę lub plasterki ułożyć na dnie gęsiarki. Na warzywach poukładać udka, wszystko skropić olejem lub nałożyć plasterki smalcu. Gęsiarkę bez pokrywki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 C na 10-15 minut do przyrumienienia mięsa. Potem dolewamy ok. 100 ml bulionu, nakładamy pokrywkę, zmniejszamy temperaturę do 175 C i pieczemy jeszcze około 70-90 minut. Można stopniowo dolewać bulion. Na kilka minut przed końcem pieczenia, gdy mięso jest miękkie, znowu zdejmujemy pokrywkę.