Do góry

Dania główne Przepis na:

Udka w sosie żurawinowym

Udka w sosie żurawinowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 987 Ocena: 12107

Dodano:

Odsłon: 1231

Pomysł na soczyste udka w sosie z żurawiny, takie udka mogą gościć na uroczystym obiedzie lub imprezie.

Składniki

  • 5 udek z kurczaka
  • Pomysł na soczystego kurczaka z papryką i ziołami
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 230 g żurawiny do mięsa
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • Olej do smażenia
  • Kostka rosołowa lub ½ szk. bulionu
  • 1 szklanka wody
  • Sól
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Udka w sosie żurawinowym

Przygotowanie

  1. 1. Udka kroimy na połówki, doprawiamy pomysłem na soczystego kurczaka i solą. Układamy w woreczku do pieczenia i pieczemy 35 minut w 180 ° C.

  2. 2. W tym czasie, co mięso się piecze, obieramy cebulę, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podlewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową lub bulion, ketchup, przecier i żurawinę. Gotujemy 10 minut aż sos nam zgęstnieje.

  3. 3. Mięso po upieczeniu układamy w naczyniu, polewamy sosem.
    4. Danie gotowe.
    5. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń