Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Udka z gęsi pieczone długo w stosunkowo niskiej temperaturze są idealnie miękkie, a mięso z łatwością odchodzi od kości. Chrupiącą skórkę można osiągnąć w końcowej fazie pieczenia.
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8454
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 533
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8454
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 533
Składniki
Opłucz udka z gęsi i osusz ręcznikiem papierowym. Natrzyj solą i pieprzem. Oprósz tymiankiem i kminkiem.
Ułóż udka w naczyniu żaroodpornym. Pokrój czosnek na cienkie plasterki i obłóż nim udka. Na dno naczynia wlej sok jabłkowy.
Wstaw naczynie żaroodporne z przykryciem do piekarnika nagrzanego do 120°C. Piecz udka przez 2 godziny. Przewróć na drugą stronę i piecz przez kolejne 2 godziny.
Na koniec podnieś temperaturę do 220°C i zdejmij przykrycie. Piecz udka w wysokiej temperaturze przez kilka minut – aż skórka się zarumieni.
Zlej z naczynia żaroodpornego tłuszcz (wraz z czosnkiem) i wykorzystaj do innych celów.
Upieczone udka podawaj z wybranymi dodatkami. Mogą to być po prostu ziemniaki i surówka, ale to danie smakuje też wyśmienicie np. z prostym risotto z ziołami. Do jego przygotowania możesz użyć nieco tłuszczu wytopionego z udek.