Propozycją obiadową są delikatne udka kurczaka w sosie pieczarkowym podawane z kluskami śląskimi i zasmażaną kapustą kiszoną.
Udka z kurczaka w sosie pieczarkowym
Składniki
- 250 g pieczarek
- 4 udka z kurczaka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie)
- 1,5 szklanki bulionu drobiowego
- 1 łyżeczka suszonego estragonu
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- Mąka ziemniaczana, masło klarowane,
- Sól i pieprz do smaku
Składniki
- 250 g pieczarek
- 4 udka z kurczaka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie)
- 1,5 szklanki bulionu drobiowego
- 1 łyżeczka suszonego estragonu
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- Mąka ziemniaczana, masło klarowane,
- Sól i pieprz do smaku

Etapy przygotowania
Na 1 łyżce masła klarowanego zeszklić drobno posiekaną cebulę, pod koniec dodać pokrojony w plasterki czosnek i zrumienić. Do cebuli na patelni dodać oczyszczone, pokrojone na plasterki pieczarki. Doprawić solą, pieprzem i cząbrem, smażyć przez ok. 6-8 minut odparowując powstałą ciecz co chwilę mieszając. Gotowe, przełożyć do miseczki i odstawić. Na tej samej patelni rozpuścić 1 łyżkę masła klarowanego i obsmażyć na rumiano z każdej strony przyprawione solą, pieprzem i papryką udka drobiowe. Po podsmażeniu wlać do udek drobiowych gorący bulion, przykryć i dusić do miękkości w międzyczasie 2 razy przewracając. Następnie dodać podsmażone pieczarki, gotować bez przykrycia przez ok. 2 minuty. Na koniec rozrobić w 2 łyżkach zimnej wody, 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej i zagęścić powstały sos, zagotować. Propozycja podania: Kluski śląskie i zasmażana kapusta kiszona lub surówka z kiszonego ogórka i ziemniaki puree. W moim przypadku udka są podane z kluskami śląskimi i zasmażaną kapustą kiszoną. Przepisy są do pobrania na smakerze w moich przepisach.

Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (4)



Składniki
- 250 g pieczarek
- 4 udka z kurczaka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie)
- 1,5 szklanki bulionu drobiowego
- 1 łyżeczka suszonego estragonu
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- Mąka ziemniaczana, masło klarowane,
- Sól i pieprz do smaku
Na 1 łyżce masła klarowanego zeszklić drobno posiekaną cebulę, pod koniec dodać pokrojony w plasterki czosnek i zrumienić. Do cebuli na patelni dodać oczyszczone, pokrojone na plasterki pieczarki. Doprawić solą, pieprzem i cząbrem, smażyć przez ok. 6-8 minut odparowując powstałą ciecz co chwilę mieszając. Gotowe, przełożyć do miseczki i odstawić. Na tej samej patelni rozpuścić 1 łyżkę masła klarowanego i obsmażyć na rumiano z każdej strony przyprawione solą, pieprzem i papryką udka drobiowe. Po podsmażeniu wlać do udek drobiowych gorący bulion, przykryć i dusić do miękkości w międzyczasie 2 razy przewracając. Następnie dodać podsmażone pieczarki, gotować bez przykrycia przez ok. 2 minuty. Na koniec rozrobić w 2 łyżkach zimnej wody, 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej i zagęścić powstały sos, zagotować. Propozycja podania: Kluski śląskie i zasmażana kapusta kiszona lub surówka z kiszonego ogórka i ziemniaki puree. W moim przypadku udka są podane z kluskami śląskimi i zasmażaną kapustą kiszoną. Przepisy są do pobrania na smakerze w moich przepisach.
bardzo apetyczne
taki trójkacik jest fascynujacy, nawet jesli ten trzeci to tylko pomidor :)
Były przepyszne. Skorzystajcie z przepisu. Polecam
Zapowiadają się przepysznie :)