Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycją obiadową są delikatne udka kurczaka w sosie pieczarkowym podawane z kluskami śląskimi i zasmażaną kapustą kiszoną.
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 80
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31239
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 399
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 80
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31239
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 399
Składniki
Na 1 łyżce masła klarowanego zeszklić drobno posiekaną cebulę, pod koniec dodać pokrojony w plasterki czosnek i zrumienić. Do cebuli na patelni dodać oczyszczone, pokrojone na plasterki pieczarki. Doprawić solą, pieprzem i cząbrem, smażyć przez ok. 6-8 minut odparowując powstałą ciecz co chwilę mieszając. Gotowe, przełożyć do miseczki i odstawić. Na tej samej patelni rozpuścić 1 łyżkę masła klarowanego i obsmażyć na rumiano z każdej strony przyprawione solą, pieprzem i papryką udka drobiowe. Po podsmażeniu wlać do udek drobiowych gorący bulion, przykryć i dusić do miękkości w międzyczasie 2 razy przewracając. Następnie dodać podsmażone pieczarki, gotować bez przykrycia przez ok. 2 minuty. Na koniec rozrobić w 2 łyżkach zimnej wody, 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej i zagęścić powstały sos, zagotować. Propozycja podania: Kluski śląskie i zasmażana kapusta kiszona lub surówka z kiszonego ogórka i ziemniaki puree. W moim przypadku udka są podane z kluskami śląskimi i zasmażaną kapustą kiszoną. Przepisy są do pobrania na smakerze w moich przepisach.