Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Udka z kurczaka z airfryiera przypominają uwielbiane przez wszystkich panierowane kawałki kurczaka serwowane przez sieci fast food. Są jednak o wiele zdrowsze, bo nie wymagają smażenia w głębokim oleju. Koniecznie zamarynuj je co najmniej kilka godzin (najlepiej dobę) wcześniej, by nabrały smaku i aromatu przypraw.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2313
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4400
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1341
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 324
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2313
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4400
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1341
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 324
Składniki
Opłucz podudzia z kurczaka i osusz ręcznikiem papierowym.
Przeciśnij przez praskę czosnek i wymieszaj z oliwą. Dodaj do mieszaniny wszystkie przyprawy na marynatę (zioła rozetrzyj w moździerzu). Uzyskaną pastą dokładnie natrzyj mięso.
Przełóż kurczaka do miski i zalej maślanką (zachowa w mięsie wilgoć i sprawi, że panierka będzie bardziej chrupiąca) – tak, by całkowicie zakryła mięso. Owiń miskę folią spożywczą i odstaw na dobę do lodówki.
Pokrusz drobno płatki kukurydziane. Połącz w misce z mąką i przyprawami. Wymieszaj.
Wyjmuj po kolei podudzia kurczaka z marynaty, obtaczaj w panierce i układaj z koszu airfryera (wcześniej możesz spryskać kratkę olejem). Piecz partiami w temperaturze 160°C przez 40 minut. W połowie pieczenia obróć podudzia na drugą stronę.