Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Udka z kurczaka z airfryiera przypominają uwielbiane przez wszystkich panierowane kawałki kurczaka serwowane przez sieci fast food. Są jednak o wiele zdrowsze, bo nie wymagają smażenia w głębokim oleju. Koniecznie zamarynuj je co najmniej kilka godzin (najlepiej dobę) wcześniej, by nabrały smaku i aromatu przypraw.
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4444
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1046
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 465
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 3049
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38766
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4444
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1046
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 465
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 3049
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38766
Składniki
Opłucz podudzia z kurczaka i osusz ręcznikiem papierowym.
Przeciśnij przez praskę czosnek i wymieszaj z oliwą. Dodaj do mieszaniny wszystkie przyprawy na marynatę (zioła rozetrzyj w moździerzu). Uzyskaną pastą dokładnie natrzyj mięso.
Przełóż kurczaka do miski i zalej maślanką (zachowa w mięsie wilgoć i sprawi, że panierka będzie bardziej chrupiąca) – tak, by całkowicie zakryła mięso. Owiń miskę folią spożywczą i odstaw na dobę do lodówki.
Pokrusz drobno płatki kukurydziane. Połącz w misce z mąką i przyprawami. Wymieszaj.
Wyjmuj po kolei podudzia kurczaka z marynaty, obtaczaj w panierce i układaj z koszu airfryera (wcześniej możesz spryskać kratkę olejem). Piecz partiami w temperaturze 160°C przez 40 minut. W połowie pieczenia obróć podudzia na drugą stronę.