Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Udka z kurczaka z airfryiera przypominają uwielbiane przez wszystkich panierowane kawałki kurczaka serwowane przez sieci fast food. Są jednak o wiele zdrowsze, bo nie wymagają smażenia w głębokim oleju. Koniecznie zamarynuj je co najmniej kilka godzin (najlepiej dobę) wcześniej, by nabrały smaku i aromatu przypraw.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 933
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4180
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 233
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 755
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3605
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 743
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 933
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4180
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 233
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 755
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3605
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 743
Składniki
Opłucz podudzia z kurczaka i osusz ręcznikiem papierowym.
Przeciśnij przez praskę czosnek i wymieszaj z oliwą. Dodaj do mieszaniny wszystkie przyprawy na marynatę (zioła rozetrzyj w moździerzu). Uzyskaną pastą dokładnie natrzyj mięso.
Przełóż kurczaka do miski i zalej maślanką (zachowa w mięsie wilgoć i sprawi, że panierka będzie bardziej chrupiąca) – tak, by całkowicie zakryła mięso. Owiń miskę folią spożywczą i odstaw na dobę do lodówki.
Pokrusz drobno płatki kukurydziane. Połącz w misce z mąką i przyprawami. Wymieszaj.
Wyjmuj po kolei podudzia kurczaka z marynaty, obtaczaj w panierce i układaj z koszu airfryera (wcześniej możesz spryskać kratkę olejem). Piecz partiami w temperaturze 160°C przez 40 minut. W połowie pieczenia obróć podudzia na drugą stronę.