Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Udka z kurczaka z airfryiera przypominają uwielbiane przez wszystkich panierowane kawałki kurczaka serwowane przez sieci fast food. Są jednak o wiele zdrowsze, bo nie wymagają smażenia w głębokim oleju. Koniecznie zamarynuj je co najmniej kilka godzin (najlepiej dobę) wcześniej, by nabrały smaku i aromatu przypraw.
Wilgotne, mocno czekoladowe i bajecznie proste do zrobienia - to ciasto na Wi...
Odsłon: 50
Surówka bardzo prosta w przygotowaniu, z niewielu składników, ale smaczna jak...
Odsłon: 133
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 17372
Egzotyczne połączenie smaków. Soczysty kawałek łososia z karmelizowanym anana...
Odsłon: 354
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 4920
Wilgotne, mocno czekoladowe i bajecznie proste do zrobienia - to ciasto na Wi...
Odsłon: 50
Surówka bardzo prosta w przygotowaniu, z niewielu składników, ale smaczna jak...
Odsłon: 133
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 17372
Egzotyczne połączenie smaków. Soczysty kawałek łososia z karmelizowanym anana...
Odsłon: 354
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 4920
Składniki
Opłucz podudzia z kurczaka i osusz ręcznikiem papierowym.
Przeciśnij przez praskę czosnek i wymieszaj z oliwą. Dodaj do mieszaniny wszystkie przyprawy na marynatę (zioła rozetrzyj w moździerzu). Uzyskaną pastą dokładnie natrzyj mięso.
Przełóż kurczaka do miski i zalej maślanką (zachowa w mięsie wilgoć i sprawi, że panierka będzie bardziej chrupiąca) – tak, by całkowicie zakryła mięso. Owiń miskę folią spożywczą i odstaw na dobę do lodówki.
Pokrusz drobno płatki kukurydziane. Połącz w misce z mąką i przyprawami. Wymieszaj.
Wyjmuj po kolei podudzia kurczaka z marynaty, obtaczaj w panierce i układaj z koszu airfryera (wcześniej możesz spryskać kratkę olejem). Piecz partiami w temperaturze 160°C przez 40 minut. W połowie pieczenia obróć podudzia na drugą stronę.