Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 04-01-2025
Udko w azjatyckim sosie z warzywami. To proste danie smakuje lepiej niż w chińskiej restauracji!
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 160
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 16566
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 360
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 381
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 160
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 16566
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 360
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 381
Składniki
Udka z kurczaka oczyszczamy i suszymy. Smażymy na oleju z obu stron, aż się zarumieni. Czosnek przeciskamy, imbir kroimy drobno, dorzucamy do kurczaka i chwilę smażymy. Fenkuł i pekińską kroimy w paski, dodajemy na patelnię, smażymy kilka minut często mieszając. Mieszamy sos ostrygowy, srirachę, syrop z agawy i ocet. Wlewamy na patelnie, mieszamy i przykrywamy pokrywką. Dusimy, aż kurczak się ugotuje, czyli około godziny. Co jakiś czas mieszamy i w razie potrzeby dolewamy trochę wody. Kiedy kurczak będzie ugotowany dodajemy mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w połowie szklanki wody. Gotujemy jeszcze chwilę, aż zgęstnieje. Kurczaka podajemy z ryżem lub kaszą.